ΑΘΗΝΑ
05:32
|
20.04.2024

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία φαίνεται πως φοβίζουν πλέον ακόμη και την Τράπεζα της Αγγλίας. Για πρώτη φορά μετά από 326 χρόνια […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία φαίνεται πως φοβίζουν πλέον ακόμη και την Τράπεζα της Αγγλίας. Για πρώτη φορά μετά από 326 χρόνια από την ίδρυσή της η Τράπεζα της Αγγλίας μελετά το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, κρίνοντας πως παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Οι ασφυκτικές πιέσεις στην βρετανική οικονομία φαίνεται πως είναι τέτοιες που δεν αποκλείεται σύντομα οι τράπεζες να πληρώνουν τους επενδυτές ή τους καταθέτες προκειμένου  να τους δανείσουν χρήματα!

Σήμερα η εννιαμελής επιτροπή Καθορισμού της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το σημερινό επιτόκιο που είναι στο 0,1%.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν πως τα μέλη της επιτροπής, παρακολουθώντας με έκδηλη ανησυχία τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, συζήτησαν εκτενώς την αποτελεσματικότητα μίας πολιτικής «αρνητικών επιτοκίων».

Καταλυτικό ρόλο στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης αναμένεται να παίξουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Εάν, π.χ., επιβληθεί και γενικευμένο λοκντάουν πέρα από την κατά τόπους επιβολή καραντίνας, τότε οι ζημιές στην οικονομία θα αυξηθούν περαιτέρω.

Ιδιαίτερα εάν η επιβολή γενικευμένης καραντίνας συμπέσει με το τέλος Οκτώβρη οπότε σταματά η επί μέρους κρατική επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας.

Εάν στις 31 Οκτώβρη δεν ανανεωθεί το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, τότε το ποσοστό επίσημης ανεργίας αναμένεται σε μικρό χρονικό διάστημα να διπλασιαστεί και να φθάσει το 8% από το σημερινό 4,1%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα