ΑΘΗΝΑ
00:28
|
25.04.2024

Ιθαγενείς έριξαν το άγαλμα του έφιππου κονκισταδόρου Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ στο Ποπαγιάν της νοτιοδυτικής Κολομβίας. Η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να επεμβαίνει καθώς τα μέλη της κοινότητας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιθαγενείς έριξαν το άγαλμα του έφιππου κονκισταδόρου Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ στο Ποπαγιάν της νοτιοδυτικής Κολομβίας. Η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να επεμβαίνει καθώς τα μέλη της κοινότητας ιθαγενών Μισάκ έδεσαν με σχοινιά το άγαλμα για να αποκαθηλώσουν τον Ισπανό ιδρυτή της πόλης Ποπαγιάν το 1537.

Οι επικεφαλής της κοινότητας Μισάκ δήλωσαν ότι ο έφιππος κονκισταδόρ αντιπροσωπεύει πέντε αιώνες γενοκτονίας και δουλειάς στην Κολομβία. Ωστόσο, ο δήμαρχος του Ποπαγιάν δήλωσε ότι ήταν “μια πράξη βίας σε βάρος ενός συμβόλου της πολυπολιτισμικότητας” της πόλης. Ο Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ ηγήθηκε πολλών επιχειρήσεων των Ισπανών κατακτητών σε περιοχές της βορειοδυτικής Νότιας Αμερικής και ήταν επίσης ο ιδρυτής της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, Κίτο.

Στη διαμαρτυρία των ιθαγενών της κοινότητας Μισάκ συμμετείχαν επίσης οργανώσεις των ιθαγενών Πιτζάο και Νάσα. Όλοι μαζί πορεύτηκαν προς τον λόφο του Μόρο ντελ Τουλκάν, όπου αναγέρθηκε το άγαλμα του Μπελαλκάθαρ τη δεκαετία του ’30.


Οι Μισάκ λένε ότι πριν από την επέλαση των Ισπανών κονκισταδόρων στη γη τους, στον λόφο Μόρο ντελ Τουλκάν βρισκόταν ένας ναός, τόπος ταφής των προγόνων τους. Θεωρούν τη συγκεκριμένη τοποθεσία ιερή. Σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά τη συμβολική αποκαθήλωση του αγάλματος αναφέρουν ότι ο Μπελαλκάθαρ πέρασε από δίκη και κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία, για βασανιστήρια, για βιασμούς, για υποδούλωση και για την κλοπή της γης των προγόνων τους. Ζητούν επίσης ο λόφος Μόρο ντελ Τουλκάν να ανακηρυχθεί ιερός τόπος της κοινότητας Μισάκ.  

Η κοινότητα των ιθαγενών απαρτίζεται από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Τα δύο τρίτα των Μισάκ διαμένουν στην επαρχία Κάουκα. Η γεωργία είναι η βάση της οικονομίας τους. Ο καφές, η μανιόκα, οι πατάτες, τα φασόλια και το λάχανο είναι από τα κύρια προϊόντα που καλλιεργούνται από αυτά. Οι άνθρωποι Guambiano είναι γνωστοί για τα παραδοσιακά ρούχα τους: μπλε μαντήλι (φοριέται ως σαρόνγκ), ορθογώνια πόντσο και μαύρο καπέλο σφαιριστών για τους άνδρες. Μαύρη φούστα, μασίφ χρώμα, μπλε μαντήλι και σκούρο καπέλο σφαιριστή για τις γυναίκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα