ΑΘΗΝΑ
17:57
|
16.04.2024

Ταγματάρχης της Εθνοφρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψε ότι ο στρατός ζήτησε να κάνει χρήση της επονομαζόμενης “ακτίνας πόνου” κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί τον […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταγματάρχης της Εθνοφρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψε ότι ο στρατός ζήτησε να κάνει χρήση της επονομαζόμενης “ακτίνας πόνου” κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί τον Ιούνιο στην πλατεία Λαφαγιέτ στην Ουάσινγκτον, δίπλα στον Λευκό Οίκο.

Η “ακτίνα πόνου” είναι ένα νέο όπλο με υπέρηχους, το οποίο προκαλεί έγκαυμα στο δέρμα. Πρόκειται για το όπλο που ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο Αφγανιστάν.  

Το στρατιωτικό όχημα (ADS – Active Denial System) που φέρει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό μοιάζει με βαν τηλεοπτικών μεταδόσεων, αφού στην οροφή του υπάρχει μια μεγάλη τετράγωνη πλάκα που μοιάζει με δορυφορική κεραία. Το ADS έχει τη δυνατότητα να σημαδέψει σε απόσταση περί του ενός χιλιομέτρου έναν ανθρώπινο στόχο και να εξαπολύσει ακτίνα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μεγέθους 3,2 mm. Το θερμικό κύμα που εκτοξεύεται θερμαίνει τα μόρια του ανθρώπινου δέρματος, προκαλώντας τοπική αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Ο ταγματάρχης, Άνταμ ΝτεΜάρκο, βρισκόταν εκείνη την ημέρα στην πλατεία Λαφαγιέτ ως σύνδεσμος μεταξύ της στρατιωτικής αστυνομίας και της Εθνοφρουράς. Σε γραπτή κατάθεσή του σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα NPR, αναφέρει ότι ανώτατο στέλεχος της στρατιωτικής αστυνομίας ζήτησε να μάθει εάν οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς διαθέτουν το ADS, το πρωί της 1ης Ιουνίου.

Πρόθεσή του ήταν να χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών στο πάρκο δίπλα από τον Λευκό Οίκο στη διαμαρτυρία τους για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Η Εθνοφρουρά δεν έχει στην κατοχή το νέο αυτό υπερόπλο.

Η στρατιωτική αστυνομία ζήτησε το ADS επικαλούμενη τις βίαιες διαθέσεις των διαδηλωτών. Ανέφερε ότι ομάδα των διαδηλωτών πετούσε πέτρες και μολότοφ. Ωστόσο, δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο μετέδιδαν ότι η διαδήλωση είναι ειρηνική.

Η διαδήλωση διαλύθηκε. Η στρατιωτική αστυνομία αρνείται ότι κατέφυγε στη χρήση δακρυγόνων και υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε μόνο “μπάλες πιπεριού”. Λίγη ώρα μετά το τέλος της διαμαρτυρίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να βγαίνει από τον Λευκό Οίκο και να περπατά προς την ιστορική εκκλησία που είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη ημέρα. Εκεί φωτογραφήθηκε, μαζί με κορυφαίους συνεργάτες του, κρατώντας στο χέρι μια Βίβλο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα