ΑΘΗΝΑ
19:14
|
24.04.2024
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο περί Brexit και ιρλανδικού συνόρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να τιμήσει την ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς αποσπάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία να γίνει θύμα του Brexit”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε tweet του.

“Οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εξαρτάται από τον σεβασμό της Συμφωνίας και να εμποδίζει την επιστροφή σκληρών συνόρων. Τέλος.”

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε λίγες ημέρες πριν πως επεξεργάζεται νομοθεσία που θα παραβίαζε τμήματα της συνθήκης για το Brexit σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, κατηγορώντας την ΕΕ ότι του έβαλε “το πιστόλι στον κρόταφο” κατά την διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο προς οφελός της.

Η ΕΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης του Brexit θα μπορούσε να καταστρέψει τις εμπορικές συνομιλίες και έτσι να περιπλέξει τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, και της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα