ΑΘΗΝΑ
19:02
|
23.04.2024

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από ένα μπουκάλι νερού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και όχι στο αεροδρόμιο, όπως πιστευόταν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από ένα μπουκάλι νερού στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και όχι στο αεροδρόμιο, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η ομάδα του αναρτώντας σήμερα και ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Ναβάλνι ασθένησε βαριά στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αντιπολιτευόμενος στον Πούτιν πολιτικός δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ, ενώ η Ρωσία αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε. Ακολουθεί το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα του Ναβάλνι.

Ομάδα του ΟΑΧΟ στη Γερμανία για την υπόθεση Ναβάλνι

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι έστειλε μέλη του στη Γερμανία για να συνδράμουν τις γερμανικές έρευνες για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, ανταποκρινόμενος έτσι σε αίτημα του Βερολίνου.

“Η Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ δέχτηκε αίτημα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τεχνική βοήθεια”, ανέφερε ανακοίνωση του Οργανισμού, που εδρεύει στη Χάγη. Ειδικοί από την υπηρεσία “συνέλεξαν βιοιατρικά δείγματα από τον Ναβάλνι για ανάλυση σε καθορισμένα εργαστήρια του ΟΑΧΟ”.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις θα δοθούν στη Γερμανία, η οποία μέχρι σήμερα είχε ζητήσει από τον ΟΑΧΟ να κρατήσει μυστικό τον ρόλο του στην υπόθεση.

Το Νοβιτσόκ χρησιμοποιήθηκε το 2018 στην υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι. Εξετάσεις που διενήργησε ο ΟΑΧΟ τότε επιβεβαίωσαν την χρήση της εξαιρετικά τοξικής ουσίας.

Μέλη του ΟΑΧΟ συμφώνησαν τον Νοέμβριο 2019 να επεκτείνουν τον κατάλογο του Οργανισμού με τις απαγορευμένες χημικές ουσίες ώστε να περιλαμβάνει και την οικογένεια των νευροτοξικών παραγόντων, στην οποία ανήκει το Νοβιτσόκ. Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 7 Ιουνίου του 2020.

Ο ΟΑΧΟ ιδρύθηκε το 1997 ως ένα τεχνικό όργανο για να επιβάλλει την Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επιτήρηση της χρήσης των απαγορευμένων χημικών όπλων στον πόλεμο στη Συρία, κάτι το οποίο πολιτικοποίησε έντονα τη δράση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα