ΑΘΗΝΑ
04:33
|
26.04.2024

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει αρκετά κοιτάσματα εξορύξιμου ουρανίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εγχώρια παραγωγή πυρηνικών καυσίμων επισημαίνουν εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα που συνέταξαν […]

Warning signs are displayed near Uranium One and Anfield's "Shootaring Canyon Uranium Mill" facility sits outside Ticaboo, Utah, U.S., November 13, 2017. Picture taken November 13, 2017. REUTERS/George Frey - RC15C42434C0
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει αρκετά κοιτάσματα εξορύξιμου ουρανίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εγχώρια παραγωγή πυρηνικών καυσίμων επισημαίνουν εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα που συνέταξαν Κινέζοι γεωλόγοι και τα οποία αποκαλύπτει με σημερινό, εκτενές, ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η έκθεση των ειδικών από το «Ερευνητικό Κέντρο Πεκίνου για το Ουράνιο» και την «Εθνική Πυρηνική Εταιρία Κίνας» επισημαίνει πως καταγράφηκαν τουλάχιστον τρία αξιοποιήσιμα κοιτάσματα ουρανίου στην κεντρική και νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραγωγή 90.000 τόνων ουρανίου.

Ωστόσο, προτείνεται περαιτέρω έρευνα ώστε να εκτιμηθούν οι ακριβείς ποσότητες και να υπολογιστεί το κόστος εξόρυξης.

Ο Βρετανός καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ, Δρ. Κιπ Τζέφρι, σχολιάζοντας  τις πληροφορίες των ρεπόρτερ της Γκάρντιαν δήλωσε πως εάν η Σαουδική Αραβία αξιοποιήσει τα δικά της ορυχεία ουρανίου, δεν θα εξαρτάται από τις εισαγωγές και θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Μαζί του συμφώνησε και ο Μπρους Ρίντιλ από το Ιδρυμα Brookings στις ΗΠΑ τονίζοντας πως βάσει των συγκεκριμένων πληροφοριών φαίνεται πως οι Σαουδάραβες επιδιώκουν «επιθετικά» την απόκτηση υλικών είτε στο πλαίσιο ενός προγράμματος δημιουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής Ενέργειας, είτε στο πλαίσιο στρατιωτικού προγράμματος πυρηνικών όπλων.

Οι «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Σαουδικής Αραβίας είναι «κοινό μυστικό» ενόψει υλοποίησης ενός μεγάλου προγράμματος «Οραμα 2030» με στόχο την απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα