ΑΘΗΝΑ
15:42
|
26.04.2024
Συναγερμός σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται τα νησιά Ζάκυνθος Κεφαλονιά και Ιθάκη, η Ηλεία, η Αρκαδία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Μεσσηνία ενόψει της κακοκαιρίας ‘Ιανός’ και του περίφημου μεσογειακού κυκλώνα που πλησιάζει την Δυτική Ελλάδα.  

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισηε την κατάταση δύσκολη και ζήτησε από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί: “Ασφαλίστε τα σπίτια σας και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι όσοι διαμένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή σε ισόγεια ή σε υπόγεια κάτω από το ύψος της θάλασσας ή κοντά σε ποτάμια θα πρέπει να φιλοξενηθούν αλλού.

Στις 18:00 θα γίνουν νέες ανακοινώσεις εν όψει της μετακίνσης του φαινομένου στην Αττική, την Κορινθία και το νότιο Αιγαίο.

Κλειστά σχολεία – δεμένα πλοία  

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Κλειστά λόγω του ‘Ιανού’ θα είναι αύριο και όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.  

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.   Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” για τα αυριανά δρομολόγια, (18/09) θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Ο ‘Ιανός’, βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).  

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του ‘Ιανού’ είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ‘Ιανός’ θα φτάσει τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο. Από εκεί και πέρα, η τροχιά που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο, όμως, τη στροφή προς τον νότο.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ‘Ιανός’ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα