ΑΘΗΝΑ
05:21
|
20.04.2024

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, καθώς αυτές διεξάχθηκαν με “κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων”. Σύμφωνα με το ψήφισμα όταν λήξει η θητεία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 5 Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο θα πάψει να τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Εν αντιθέσει, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το πρόσφατα συσταθέν Συντονιστικό Συμβούλιο ως “ως προσωρινή εκπροσώπηση του λαού που απαιτεί δημοκρατική αλλαγή στη Λευκορωσία”, το οποίο είναι το ανοικτό σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επαναλαμβάνουν, στο πλαίσιο αυτό, τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το συντομότερο δυνατόν υπό διεθνή εποπτεία.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του καθεστώτος και των ηγετών του

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουκασκένο και καλούν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Καταδικάζουν ακόμη απερίφραστα τις μαζικές συλλήψεις και τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, απεργών και δημοσιογράφων στη χώρα, καθώς συσσωρεύονται οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση, των βιασμό και τον βασανισμό τους στα κέντρα κράτησης και τις φυλακές της Λευκορωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “εχθρικό” και “μη εποικοδομητικό”, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, Interfax.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα