ΑΘΗΝΑ
21:16
|
19.04.2024

«Παρά την επιτυχή μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στο πολύπαθο έδαφος της Συρίας, η κατάσταση εκεί απέχει μακράν από τη σταθεροποίηση » τόνισε σήμερα στη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Παρά την επιτυχή μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στο πολύπαθο έδαφος της Συρίας, η κατάσταση εκεί απέχει μακράν από τη σταθεροποίηση » τόνισε σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη δράση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ τρομοκρατικών οργανώσεων όπως τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και Χουράς αλ Ντιν, η Ζαχάροβα επέκρινε την Άγκυρα γιατί «καθυστερεί» την τήρηση υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ρωσο-τουρκικού μνημονίου της 5ης Μαρτίου 2020. Εξηγώντας ότι συνεχίζεται παράλληλα και η δράση συμμοριών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, η Ζαχάροβα συνέδεσε το γεγονός με την «παράνομη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο αλ Τανφ» όπως επίσης και τα πετρελαΪκά συμφέροντα της Ουάσιγκτον στα εδάφη αραβικών χωρών στην περιοχή του Ευφράτη».

Η αυστηρή παρατήρηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την «καθυστέρηση» της Τουρκίας σε βασικές υποχρεώσεις που ανέλαβε στο Ιντλίμπ σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση ρωσο-τουρκικών διαβουλεύσεων στην Άγκυρα την περασμένη Τετάρτη. Εκεί, ρωσικές διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει πως ζητήθηκε από τους Τούρκους ομολόγους τους να εκκενώσουν τα μισά από τα περίπου 12 τουρκικά στρατιωτικά «παρατηρητήρια» (μίνι στρατιωτικές βάσεις) που έχουν φτιάξει στο Ιντλίμπ και να απομακρύνουν άμεσα όλα τα βαρέα στρατιωτικά οχήματα.

Η ρωσική απαίτηση δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από την τουρκική πλευρά. Ωστόσο, το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολλών εκατοντάδων Σύρων πολιτών έξω από τουρκικά στρατιωτικά “παρατηρητήρια” δίχως να λείψουν τα επεισόδια και η χρήση δακρυγόνων από τα τουρκικά στρατεύματα για την απώθηση των διαδηλωτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα