Τα τριψήφια νούμερα κατά την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού και ο αυξημένος αριθμός των θετικών στον ιό πολιτών στην Αττική αναγκάζει την κυβέρνηση στη λήψη επιπλέον μέτρων που μόλις ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Τα έκτακτα μέτρα για την Αττική είναι:
- Ανώτατο όριο ως εννέα άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
- Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
- Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά (κλειστά και ανοιχτά)
- 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες
- Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
- Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα στο 40%
- Μετακινήσεις για τον δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
- Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία την 4η Οκτωβρίου. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρξουν άνθρωποι θετικοί στον ιό από το κέντρο της Αθήνας που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Μαγιορκίνης: Αυξητική τάση με επίκεντρο την Αττική
Αυξητική τάση με επίκεντρο την Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.
Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες. Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτους απαραίτητες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.
Η Ελλάδα στο “πορτοκαλί”
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλανε τη σύσταση προς τις ευπαθείς ομάδες και πολίτες άνω των 65 ετών να περιοριοριστούν τις επόμενες 14 μέρες σε απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα πρόσωπα πλην του συγγενικού τους περιβάλλοντος και να μη χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως η χώρα είναι στο “πορτοκαλί”, μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, έχει περίπου τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, γι’ αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.
Τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές-γειτονιές της Αττικής. Ενδεικτικά, ανέφερε πως από τα τωρινά 14.400 κρούσματα, ενεργά είναι σήμερα πανελλαδικά τα 4.084. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά, τα 2.100, είναι στην Αττική, όπου 267 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι παραμένουν κατ’ οίκον.
Μόνο στον δήμο Αθηναίων, τα ενεργά κρούσματα είναι τώρα 966, επισήμανε ο υφυπουργός. Γι’ αυτό και, όπως εξήγησε, είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων, με στοχευμένα τεστ συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και σαρωτικούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων.