ΑΘΗΝΑ
22:20
|
06.05.2024

Η Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) ξαναβλέπει τη Ρωσία πίσω από έναν ρόλο υπονόμευσης και εκτροχιασμού του αποτελέσματος εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως και το 2016 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) ξαναβλέπει τη Ρωσία πίσω από έναν ρόλο υπονόμευσης και εκτροχιασμού του αποτελέσματος εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως και το 2016 το FBI προειδοποιεί ότι η Μόσχα επιχειρεί να παρέμβει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που αυτή τη φορά έχει πρωταρχικό στόχο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αναλάβει έναν “πολύ ενεργό ρόλο” στις εκλογές του 2020. Κατήγγειλε ότι η Μόσχα “συνεχίζει να επηρεάζει την εκλογική μας διαδικασία πρωτίστως μέσω αυτού που εμείς αποκαλούμε κακόβουλη ξένη επιρροή”. Ο κ. Ρέι ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν μόνο να “σπείρουν διχόνοια και να πολώσουν την κοινωνία» αλλά κυρίως να “υπονομεύσουν τις προοπτικές εκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου”.

Η Μόσχα φέρεται να επιχειρεί να υποβαθμίσει αυτό που βλέπει ως αντιρωσικό αμερικανικό κατεστημένο, δήλωσε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η «σταθερή εκστρατεία παραπληροφόρησης» με εργαλεία τα social media, τη διαδικτυακή δημοσιογραφία και τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ.  

Ο επικεφαλής του FBI συνέκρινε τον υφιστάμενο κίνδυνο με τη ρωσική παρέμβαση του 2016 που, όπως είπε, επιχείρησε να πλήξει την εκλογική υποδομή των ΗΠΑ. Το δίκτυο RT σχολιάζει ότι ο Κρίστοφερ Ρέι δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο εκτός από το ότι τόσο το FBI όσο κι άλλες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει σε παρόμοιες διαπιστώσεις στο παρελθόν για τον ρόλο της Ρωσίας.

Η κατάθεση του Ρέι ακολουθεί μια προειδοποίηση στις 7 Αυγούστου του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφαλείας ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, προσπαθούν να παρέμβουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Όσον αφορά στην Κίνα, ο Ρέι δήλωσε ότι το FBI είναι τόσο δραστήριο στην παρακολούθηση των προσπαθειών της Κίνας για να αποκτήσει αμερικανική τεχνολογία κι άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, που ανοίγει μια νέα έρευνα αντικατασκοπείας σε σχέση με την Κίνα “κάθε δέκα ώρες”.

Ο Ρέι είπε επίσης ότι το FBI διεξάγει πολυάριθμες έρευνες για βίαιους εγχώριους εξτρεμιστές έπειτα από μήνες διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο “μέρος” των ερευνών αφορά οργανώσεις που ασπάζονται την ιδεολογία της “λευκής υπεροχής”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα