ΑΘΗΝΑ
11:08
|
18.04.2024

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ιανός”. Σύμφωνα με την επικαιροποίηση αναμένονται […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ιανός”.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, για το διάστημα Παρασκευή 18-09-2020 ως Κυριακή 20-09-2020.

Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους και θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.

Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Οδηγίες για την Κρήτη

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ενημέρωση ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ η κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους πολίτες, προκειμένου να τηρήσουν κάποια μέτρα και να αποφύγουν κάποιες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την δυτική Κρήτη το Σάββατο (19-09-2020) και θα επικρατήσουν σε όλη την Κρήτη την Κυριακή (20-09-2020).

“Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα το επιχειρησιακό μας σχεδιασμό”, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας υπενθυμίζει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας, όπως την ασφάλιση αντικειμένων και πρόχειρων κατασκευών, οι απαραίτητες μετακινήσεις να γίνονται με προσοχή και πάντως με γνώμονα την ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα και την κατάσταση του οδικού δικτύου, την αποφυγή μετακίνησης σε περιοχές που παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα ή χείμαρρους και την αποφυγή υπαίθριων δραστηριοτήτων.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διακοπή δρομολογίων Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Διακόπτονται όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής  Αθήνα -Θεσσαλονίκη -Αθήνα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης, η αμαξοστοιχία 56 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην Αθήνα και η αμαξοστοιχία 58 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ λόγω των πλημμυρικών φαινομένων πριν την σήραγγα Όθρυος, η σιδηροδρομική γραμμή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Ο κυκλώνας από το διάστημα

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-3 απαθανάτισε τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός” καθώς διέσχιζε την Πέμπτη το Ιόνιο και πλησίαζε την Ελλάδα.

Ο Sentinel-3 αποτελεί μέρος του προγράμματος επιτήρησης του περιβάλλοντος Copernicus της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, διαθέτει οπτικό αισθητήρα που του επιτρέπει να καταγράφει τις αλλαγές στο χρώμα των γήινων επιφανειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα