ΑΘΗΝΑ
05:01
|
13.05.2024

Για πρώτη φορά το κράτος στην Μποτσουάνα αναγνωρίζει και εκχωρεί στις παντρεμένες γυναίκες το δικαίωμα να κατέχουν γη ακόμα κι αν οι σύζυγοί τους είναι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά το κράτος στην Μποτσουάνα αναγνωρίζει και εκχωρεί στις παντρεμένες γυναίκες το δικαίωμα να κατέχουν γη ακόμα κι αν οι σύζυγοί τους είναι ήδη ιδιοκτήτες γης.  

Η ανακοίνωση της σημαντικής τροποποίησης του νόμου έγινε από τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας Μογκουίτσι Μασίσι  με πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών να στέκονται στη μεγάλη καθυστέρηση αυτής της τόσο σημαντικής αλλαγής.

Με βάση έναν νόμο του 2015 οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κατέχουν γη, εφόσον οι σύζυγοί τους ήταν ήδη ιδιοκτήτες. Με την τροποποίηση του νόμου περί Πολιτικής της Γης, οι γυναίκες θα μπορούν στο εξής «να είναι ανεξάρτητες στον γάμο τους και να έχουν δικαιώματα στη γη, όπως οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε στο BBC η ακτιβίστρια Τούνα Μοαλόσι.

Πλέον όλοι οι πολίτες στην Μποτσουάνα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε μια λίστα αναμονής για τη διανομή γης. Ο πρόεδρος της χώρας έγραψε στο Twitter: “Από σήμερα κάθε Μοτσουάνα έχει το δικαίωμα διανομής ενός οικιστικού οικοπέδου σε περιοχή της επιλογής της είτε πρόκειται για κρατικές ή φυλετικές εκτάσεις γης”.

Ο Μασίσι πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος θα προστατεύει επίσης τις χήρες και τα ορφανά που έχουν ανάγκη στέγης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα