ΑΘΗΝΑ
16:16
|
20.04.2024

Σε μία πιθανή προσπάθεια «διόρθωσης» προηγούμενων αποφάσεων και κινήσεων που αύξησαν αδικαιολόγητα την τριβή στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της έντασης στην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία πιθανή προσπάθεια «διόρθωσης» προηγούμενων αποφάσεων και κινήσεων που αύξησαν αδικαιολόγητα την τριβή στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το πιθανό ξεκίνημα ελληνοτουρκικού «παζαριού» με τη μεσολάβηση ή υποστήριξη διάφορων «καλοθελητών» (π.χ. Γερμανία), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά, αργά το βράδυ της Πέμπτης, για δεύτερη φορά από τις 11 Σεπτέμβρη, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το λιτό ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στις εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που ολοκληρώνεται και την προετοιμασία του έτους Ιστορίας το 2021». Αναφέρεται επίσης πως «έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επικείμενες πολιτικές επαφές».

Η τελευταία φράση προδίδει προετοιμασίες για μία πιθανή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ή και ανανέωση της πρόσκλησης για επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα που ματαιώθηκε στο παρελθόν εξαιτίας κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης που έδειξαν να υπαγορεύονται όχι από λόγους εθνικού συμφέροντος αλλά περισσότερο από πολιτική βούληση «διευκόλυνσης» γεωπολιτικών συμφερόντων ΗΠΑ και ΕΕ που δεν συμπίπτουν απαραίτητα με αυτά της Αθήνας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντίστοιχα, δεν έσπευσε να αναρτήσει σχετική ανακοίνωση.

Είναι εντούτοις χαρακτηριστικό πως αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με το Ρώσο ομόλογό του, ο Ν. Δένδιας έκανε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ,  μία λιτή σχετική ανάρτηση στολίζοντάς τη με φωτογραφία προηγούμενης συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ανταποκριτής του Έθνους στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, παρατηρώντας τις κινήσεις διπλωματών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας αλλά και τις συχνές επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα η Ελληνίδα πρέσβειρα στη Μόσχα, Κ. Νασίκα με Ρώσους διπλωμάτες εκτιμά πως η ελληνική διπλωματία δείχνει να «πασχίζει» να βελτιώσει το κλίμα στις «ελληνορωσικές» σχέσειςώστε να κερδίσει το χαμένο χρόνο.

Εάν αυτός είναι ο στόχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τότε είναι προφανές πως η ελληνική διπλωματία τρέχει και δεν φθάνει.

Ο Θανάσης Αυγερινός θυμίζει πως όλα τα μηνύματα που έστειλε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια προς τη Μόσχα ήταν μάλλον αρνητικά: έκδοση Ρώσου Mr Bitcoin στη Γαλλία, δηλώσεις Δένδια για «ρωσικό καισαροπαπισμό και θεωρία Τρίτης Ρώμης», διαρκής υπερψήφιση όλων των κυρώσεων κατά Ρωσίας στην Ε.Ε., ενώ η Κύπρος δηλώνει ότι θα διαφοροποιηθεί ως προς τις κυρώσεις στη Λευκορωσία κ.ο.κ.  «Εξ ου και η, ορισμένη σαφώς, παρατηρούμενη (και διαρκώς διαψευδόμενη και από τις δύο πλευρές) ψυχρότητα, που καθίσταται επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα όταν η Μόσχα αναδεικνύεται σε κομβικό παίκτη της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο» επισημαίνει ο ανταποκριτής του Έθνους στη Μόσχα.

Δεν αποκλείεται πάντως με φόντο τη γεωπολιτική ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έντονες πιέσεις που δέχεται η Αθήνα, από διάφορες πλευρές, για «αποκλιμάκωση» της έντασης, «διαπραγμάτευση» και συνδιαλλαγή με την Άγκυρα, (εννοείται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να επανεκτιμά κάποια δεδομένα.

Υπό αυτή την έννοια, ίσως να κρίνεται πως «ήρθε η ώρα» εγγύτερων σχέσεων με τη Μόσχα. Ιδιαίτερα όταν διαφαίνεται πως τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και το Βερολίνο δεν εμπνέουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη, παρά τη «γη και ύδωρ» που έχει δοθεί από την Αθήνα με ανισοβαρή ανταλλάγματα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα