ΑΘΗΝΑ
23:13
|
26.04.2024
Ο κυβερνών υπερσυντηρητικός δεξιός συνασπισμός της Πολωνίας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κυβερνών υπερσυντηρητικός δεξιός συνασπισμός της Πολωνίας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ή νέες εκλογές να είναι οι επικρατέστερες επιλογές, αφού βουλευτές του διαφώνησαν για την έγκριση ενός νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των ζώων.

“Οποιαδήποτε επιλογή είναι τώρα δυνατή – τόσο μια κυβέρνηση μειονοτήτων όσο και πρόωρες εκλογές”, δήλωσε ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της εθνικιστικής κυβέρνησης της Ενωμένης Δεξιάς, με επικεφαλής το κυρίαρχο κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πολωνία είναι προγραμματισμένες για το 2023. Ωστόσο, το κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα την Παρασκευή-με την στήριξη βουλευτών της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης- ένα νομοσχέδιου υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, το οποίο οδήγησε στην διαίρεση της συμμαχίας.

Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ, προκαλώντας την οργή του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, του ισχυρού ηγέτη του PiS. Οι εντάσεις ξέσπασαν τις τελευταίες εβδομάδες όταν η ηγεσία του PiS απείλησε να μειώσει στο ήμισυ τον αριθμό των υπουργείων που ελέγχονται από τους δύο μικρότερους εταίρους της.

Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως οι τριγμοί στην ενότητα της κυβερνητικής συμμαχίας έχουν να κάνουν με ζητήματα εσωτερικής κατανομής της εξουσίας μεταξύ του κυρίαρχου PiS και των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων, του κόμματος της Ενωμένης Πολωνίας που ελέγχει 19 έδρες και του κόμματος της Συμφωνίας, με 18 έδρες.

Το μέτρο, το οποίο απαιτεί ακόμη την έγκριση της γερουσίας, απαγορεύει την αναπαραγωγή ζώων για γούνα και σταματά τις εξαγωγές κρέατος τύπου  “χαλάλ” και “κόσερ”.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα