ΑΘΗΝΑ
23:08
|
26.04.2024

Νέο προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει την άσκηση κυρώσεων κατά οποιουδήποτε «παραβιάσει» το εμπάργκο πώλησης όπλων του ΟΗΕ κατά του Ιράν που λήγει στις 18 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει την άσκηση κυρώσεων κατά οποιουδήποτε «παραβιάσει» το εμπάργκο πώλησης όπλων του ΟΗΕ κατά του Ιράν που λήγει στις 18 Οκτώβρη ετοιμάζει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου δεν θα τεθεί μόνο το Ιράν αλλά και όσες χώρες ή πολεμικές βιομηχανίες επιλέξουν να κλείσουν συμφωνίες για την πώληση συμβατικών όπλων στην Τεχεράνη.

Πληροφορίες αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο αναφέρουν πως το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι επιλέξουν τις πωλήσεις όπλων στο Ιράν θα είναι ο αποκλεισμός τους από τις αγορές των ΗΠΑ.

Η διαφαινόμενη κίνηση των ΗΠΑ για προεδρικό διάταγμα που θα κρατήσει, έστω και περιορισμένα, «σε ισχύ» το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν δρομολογείται μετά την πρόσφατη οικτρή αποτυχία τους στο Συμβούλιο ΟΗΕ να περάσουν ψήφισμα που θα παρατείνει επ’ αόριστον το διεθνές εμπάργκο όπλων. Τότε η μοναδική χώρα που το είχε ψηφίσει (εκτός από τις ΗΠΑ) ήταν η Δομινικανή Δημοκρατία.

Σε περίπτωση υπογραφής ενός τέτοιου διατάγματος από τον πρόεδρο Τραμπ αναμένονται αντιδράσεις από τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) που είχαν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα