ΑΘΗΝΑ
11:35
|
13.05.2024
Οι μάσκες που πετιούνται στο περιβάλλον απειλούν την άγρια ζωή στη Βραζιλία, και πιθανώς και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο θάνατος ενός πιγκουίνου του γένους Spheniscus magellanicus, από την κατάπωση μάσκας τύπου N95, έχει αυξήσει ιδιαίτερα την ανησυχία μεταξύ των οικολόγων της Βραζιλίας, για την αύξηση των «σκουπιδιών της πανδημίας» που βρίσκουν το δρόμο για τα πιο ευαίσθητα, κυρίως θαλάσσια, οικοσυστήματα.

 Ο μικρός πιγκουίνος βρέθηκε νεκρός στην ακτή Ζουκέχι της πολιτείας του Σάο Πάολο, και, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Αργοναύτης για τη Διάσωση Παράκτιων και Θαλάσσιων Ειδών, υπεβλήθη σε αυτοψία. Έτσι βρέθηκε ότι πέθανε καταπίνοντας μία μάσκα. Είναι το πρώτο θύμα της πανδημίας, στο ζωικό βασίλειο, που πεθαίνει με τέτοιο τρόπο. Όπως, όμως, είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Χούγκο Γκάλλο, το γεγονός ήταν σχεδόν μοιραίο να συμβεί, καθώς ήδη έχουν μαζέψει πάνω από 135 τέτοιες μάσκες στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Οι πιγκουίνοι του γένους αυτού μεταναστεύουν κάθε χρόνο από την Παταγωνία της Αργεντινής, αναζητώντας τροφή, αλλά κάθε φορά κάποιοι χανουν το δρόμο και καταλήγουν στις ακτές της Βραζιλίας. Το Ινστιτούτο τους περιθάλπει και τους μεταφέρει σε ειδικά κέντρα, ώστε να προετοιμάσει την επιστροφή τους στην φύση, ενώ πάντα υποβάλλει σε νεκροψία όσους βρίσκει νεκρούς. 

Πηγή: telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα