ΑΘΗΝΑ
01:52
|
17.04.2024
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις στο Ιράν, με ΕΕ και Ρωσία να απαντούν όσο το ριάλ καταρρέει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραπλανητικούς αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο η Μόσχα. Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ για το Ιράν αποκαταστάθηκαν είναι παραπλανητικός καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) δεν έλαβε μέτρα που οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα, τόνισε με έμφαση την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η αλήθεια είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έλαβε καμία ενέργεια που οδηγεί στην αποκατάσταση των παλαιών κυρώσεων κατά του Ιράν” σημειώνει με νόημα η Μόσχα.

Στο ίδιο αυστηρό ύφος, το ρωσικό ΥΠΕΞ προτρέπει την Ουάσινγκτον “να έχει αρκετό θάρρος να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να σταματήσει να μιλά εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Παρέμβαση Ζοζέπ Μπορέλ

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτές δηλώσεις του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και Συντονιστής της Κοινής Επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) που είναι γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία που συνομολόγησαν οι δυτικές χώρες με το Ιράν, εξέδωσε γραπτές δηλώσεις σχετικά με την εκ νέου ενεργοποίηση των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν από τις ΗΠΑ.

Σε αυτές υπενθυμίζει πως ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία και πως στη συνέχεια δεν έχουν πάρει μέρος σε καμία δραστηριότητα του JCPOA.

“Δεν μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί συμβαλλόμενο κράτος του JCPOA και δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επαναφοράς των κυρώσεων του ΟΗΕ σύμφωνα με την απόφαση 2231 του ΣΑΗΕ”, προσέθεσε ο Μπορέλ.

Κατάρρευση του ιρανικού ριάλ

Εν τω μεταξύ το ιρανικό ριάλ σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πτώσης έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Μια ημέρα αφότου η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχουν αποκατασταθεί όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Τεχεράνη. Το δολάριο προσφέρθηκε για 273.000 rial, από 267.800 ριάλ το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα συναλλάγματος Bonbast.com, η οποία παρακολουθεί την ανεπίσημη αγορά συναλλαγών.

Το Ιράν έχει απορρίψει την αμερικανική κίνηση ως “άκυρη και παράνομη” και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο ότι δεν μπορεί να αναλάβει καμία πρωτοβουλία.

Τα τρία ευρωπαϊκά συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τα πυρηνικά- Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία – δήλωσαν την Κυριακή σε δήλωση ότι οποιαδήποτε απόφαση ή δράση που αναλήφθηκε για την επιβολή κυρώσεων του ΟΗΕ “θα ήταν ανίκανη να παράξει νομικό αποτέλεσμα”, επειδή η Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε έναν μηχανισμό που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο μιας πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το 2018.

Ωστόσο, ο Τραμπ σχεδιάζει να εκδώσει εκτελεστική εντολή που του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις στις ΗΠΑ σε όποιον παραβιάζει κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον ως “μάταιες”, προσθέτοντας ότι “η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι μια μεγάλη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και μια άνευ προηγουμένου απειλή για τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Πηγές: Sputnik, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα