ΑΘΗΝΑ
07:07
|
16.04.2024

Η Αιθιοπία θα επαναπατρίσει σχεδόν 2.000 μετανάστες από τη Σαουδική Αραβία στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Πέμπτη ένας υπουργός της κυβέρνησης, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Η Αιθιοπία θα επαναπατρίσει σχεδόν 2.000 μετανάστες από τη Σαουδική Αραβία στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Πέμπτη ένας υπουργός της κυβέρνησης, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας για τις συνθήκες στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών.

Η Αιθιοπία εκτιμάται ότι έχει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στη Σαουδική Αραβία και δέχεται πιέσεις να τους επαναπατρίσει αφού ο κορονοϊός άφησε πολλούς εγκλωβισμένους εκεί χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα.

Ωστόσο, ο Τσιόν Τεκλού, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να φέρει πίσω τους περίπου 14.000 κρατούμενους σε στρατόπεδα της Σαουδικής Αραβίας, για τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι ήταν υπερπληθυσμένα και ανθυγιεινά.

Η Σαουδική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

“Με τον υψηλό αριθμό μεταναστών σε διάφορες χώρες υποδοχής, η κυβέρνηση δεν θα έχει επαρκείς πόρους για τον επαναπατρισμό όλων ταυτόχρονα”, είπε τηλεφωνικά στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν στην Αιθιοπία από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, καθώς αυξήθηκε η ανησυχία για τον κορονοϊό στις αρχές του έτους, οδηγώντας τα Ηνωμένα Έθνη να ζητήσουν την αναστολή των αναγκαστικών επιστροφών.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας άρχισε να επαναπατρίζει ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα και σκοπεύει να φέρει πίσω περίπου 2.000, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο Τσιόν.

“Όταν επαναπατρίζει κανείς ανθρώπους, νομίζω ότι πρέπει να εστιάζει πραγματικά στην επανένταξη, αν όχι, ειλικρινά είναι άχρηστο”, είπε.

Η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (IOM) δήλωσε την Τρίτη ότι «ανησυχεί» από τις αναφορές ότι οι Αιθίοπες μετανάστες κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες στη Σαουδική Αραβία και ότι η κράτηση θα ‘πρέπε να είναι «μια ύστατη λύση».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε μια έκθεση του τον περασμένο μήνα ότι η κράτηση μεταναστών ήταν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στη Σαουδική Αραβία. Δημοσίευσε συνεντεύξεις με κρατούμενους που δήλωσαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν σε πυκνοκατοικημένα, βρώμικα κελιά.

“Και οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον IOM για να διασφαλίσουν ότι οι Αιθίοπες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και εθελοντικά το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Λετίσια Μπαντέερ, διευθύντρια του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κέρας της Αφρικής.

“Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει επίσης να τερματίσει την αυθαίρετη και καταχρηστική κράτηση χιλιάδων Αιθίοπων μεταναστών”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα