ΑΘΗΝΑ
23:06
|
25.04.2024
Στην ηλικία των 96 ετών πέθανε η ιστορική προσωπικότητα της κομμουνιστικής Αριστεράς της Ιταλίας, Ροσάνα Ροσάντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ηλικία των 96 ετών πέθανε η ιστορική προσωπικότητα της κομμουνιστικής Αριστεράς της Ιταλίας, Ροσάνα Ροσάντα.

Γεννήθηκε το 1924 στην Πόλα της σημερινής Κροατίας. Έλαβε μέρος στην ιταλική αντίσταση και λίγα χρόνια μετά την ένταξή της στο Ιταλικό ΚΚ, ο Παλμίρο Τολιάτι την εμπιστεύθηκε ορίζοντάς την υπεύθυνη πολιτισμού του κόμματος.

Βουλευτής από το 1963 έως το 1968 με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και συγγραφέας του ευνοϊκά διακείμενου προς το κίνημα της φοιτητικής εξέγερσης δοκιμίου «Η χρονιά των φοιτητών», η Ροσάντα το 1969 εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία της με την γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν και τα γεγονότα στην Τσεχοσλοβακία) διεγράφη και προχώρησε στην ίδρυση του περιοδικού Il Manifesto, που μετατράπηκε σύντομα σε καθημερινή εφημερίδα.

Το περιοδικό μετεξελίχθηκε σε εφημερίδα και κόμμα. Η Ροσάντα διαγράφηκε από το Ιταλικό ΚΚ στο 12ο Συνέδριό του στην Μπολόνια, παρά την αντίθετη άποψη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Συνοδοιπόροι της ήταν, μεταξύ άλλων, η Λουτσιάνα Καστελίνα, o Βαλεντίνο Παρλάτο και ο Λουίτζι Πιντόρ. Συνέχισε την πολιτική της σταδιοδρομία με το Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Έγραψε βιβλία και μελέτες (μεταξύ άλλων, ένα βιβλίο σε συνέντευξη του Μάριο Μορέτι από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες), ενώ οι παρεμβάσεις της δημιουργούσαν πάντοτε αίσθηση. Γι αυτό και ο ιταλικός Τύπος την χαρακτηρίζει σήμερα «αιρετική φωνή της μαρξιστικής Αριστεράς».

Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία, χωρίς όμως να πάψει να εκφράζει τις ανησυχίες και τους στοχασμούς της για την τύχη του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος.

Πηγές: CNN Greece, La Repubblica

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα