ΑΘΗΝΑ
17:28
|
26.04.2024
Την δήλωση, που έκανε αρχικά σε δημοσιογράφους, επανέλαβε σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα διορίσει μια γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μια κίνηση που αναμένεται να μετακινήσει το δικαστήριο πιο δεξιά μετά το θάνατο της φιλελεύθερης Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ.

Την δήλωση, που έκανε αρχικά ενώπιον δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, επανέλαβε και σε συγκέντρωση στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στο Φέιτβιλ, Βόρεια Καρολίνα. “Θα προτείνω υποψήφια την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι γυναίκα”, δήλωσε ο Τραμπ “Νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι γυναίκα γιατί πραγματικά μου αρέσουν οι γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άντρες.”

Επαίνεσε τη Γκίνσμπεργκ ως “νομικό γίγαντα … Οι αποφάσεις της, η έντονη αφοσίωση στη δικαιοσύνη και η θαρραλέα μάχη της κατά του καρκίνου εμπνέουν όλους τους Αμερικανούς.” Νωρίτερα, είχε πλέξει το εγκώμιο δύο γυναικών δικαστικών συντηρητικών πεποιθήσεων ως πιθανές αντικαταστάτριες, της Έιμι Κόνει Μπάρετ και της Μπάρμπαρα Λαγκόα. Αν ο Τραμπ προχωρήσει σε διορισμό ακόμη ενός δικαστικού στο σώμα θα πρόκειται για τον τρίτο κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ μετά από εκείνους του Νιλ Γκόρσατς (2017) και αυτόν του Μπρετ Κάβανο (2018).

Ο θάνατος της εξαιρετικά δημοφιλούς Γκίνσμπεργκ την Παρασκευή από καρκίνο μετά από 27 χρόνια στο δικαστήριο δίνει στον Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή στις 3 Νοεμβρίου, την ευκαιρία να επεκτείνει τη συντηρητική πλειοψηφία του ανώτατου δικαστικού σώματος των ΗΠΑ σε 6-3 σε μια στιγμή μεγάλης πολιτικής όξυνσης στην Αμερική.

Οποιοσδήποτε διορισμός θα απαιτούσε έγκριση με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ κατέχουν την πλειοψηφία 53-47.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί δεν απέκλεισαν δια στόματος του αρχηγού των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία την προοπτική να προσθέσουν περισσότερους δικαστές το επόμενο έτος για να αντισταθμίσουν τους υποψηφίους του Τραμπ εάν κερδίσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας.

Πηγές: France 24, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα