Kosmodromio
2020/02/01 15:20

Τρίτη ημέρα κατάληψης Βρετανικού εργοστασίου που κατασκευάζει drone για το Ισραήλ

Κλιμακώθηκαν οι διαμαρτυρίες άμεσης δράσης εναντίον της μεγαλύτερης εταιρείας όπλων του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την κατάληψη ενός εργοστασίου που κατασκευάζει μηχανές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τον στρατό του Ισραήλ να μπαίνει στην τρίτη της ημέρα την Τετάρτη.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από τα κεντρικά γραφεία της Elbit System UK στο Λονδίνο και στα κεντρικά γραφεία του ιδιοκτήτη της, καθώς η νέα ομάδα αλληλεγγύης Palestine Action κλιμάκωσε την εκστρατεία της για να σταματήσει τη λειτουργία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Elbit Systems UK είναι μέρος της ομάδας όπλων υψηλής τεχνολογίας που προμηθεύει περισσότερο από το 80 τοις εκατό των μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των Hermes 900 και Hermes 450, που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στην επίθεση του 2014 στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2.200 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 500 παιδιών.

Τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν τη Δευτέρα αφού κλειδώθηκαν στις πύλες του εργοστασίου UAV Engines στο Σενστόουν του Στάφορντσαϊρ, στην κεντρική Αγγλία. Άλλοι ακτιβιστές ανέβηκαν στο κτίριο, έσπασαν τα παράθυρα, έβαψαν την πλινθοδομή με κόκκινη μπογιά και παραμένουν στην οροφή του εργοστασίου, το οποίο είναι τώρα ντυμένο με παλαιστινιακές σημαίες.

Η αστυνομία κατέσχεσε προμήθειες φαγητού που έφεραν υποστηρικτές των ακτιβιστών, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τον χώρο για όσο το δυνατόν περισσότερο.


Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας του Στάφορντσαϊρ, Σκοτ Γκριν, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα The Express and Star ότι αξιωματικοί κλήθηκαν στη σκηνή στις 6 π.μ. της Δευτέρας οπότε και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Σε μια δήλωση-απάντηση στην αστυνομική παρουσία έξω από το εργοστάσιο, η Palestine Action είπε: «Η αστυνομία αγνοεί κατάφωρα το καθήκον της μέριμνας προς τους ακτιβιστές στη στέγη αρνούμενη οποιαδήποτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό που οι υποστηρικτές ή οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να τους παρέχουν, ενώ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την παροχή νερού ως μέσο διαπραγματευσης.

“Η αστυνομία έχει επίσης ιδωθεί να εκφοβίζει και να παρενοχλεί διαδηλωτές, τοπικούς υποστηρικτές και περαστικούς που δείχνουν αλληλεγγύη προς τους ακτιβιστές, σταματώντας οχήματα που σηματοδοτούν την υποστήριξη τους ενώ σπρώχνουν και απειλούν τους ποδηλάτες.”

Την Τετάρτη, ακτιβιστές στοχεύσαν επίσης την έδρα της Elbit Systems στο Χόλμπορν και την ιδιοκτήτρια εταιρία της – τη LaSalle Investment Management – στο Μέιφερ.

Η Palestine Action ζητά να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις της Elbit Systems στο Ηνωμένο Βασίλειο και να δωθεί τέλος στη συνενοχή της χώρας με την παράνομη κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, το νομικό σύστημα του απαρτχάιντ και τις τεκμηριωμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Παλαιστίνιους αμάχους.

Ο Μάικλ Φάμπρικαντ, ο συντηρητικός βουλευτής του Λίντσφιλντ, δήλωσε επίσης στην Express and Star: «Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη και κουραστική διαδήλωση. Η UAV απασχολεί ντόπιους ανθρώπους και προμηθεύει εξοπλισμό στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

“Ίσως εάν οι Παλαιστίνιοι ήταν σε θέση να εδραιώσουν μια δυτική δημοκρατία, όπως το κράτος του Ισραήλ, να κόψουν τους δεσμούς τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ – που έχουν ως κύρια πολιτική τους την καταστροφή του Ισραήλ – να μπορεί να επιτευχθεί μια εφαρμόσιμη ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ”

Απαντώντας στα σχόλια του Φάμπρικαντ, ο Χούντα Αμόρι, ένας από τους ακτιβιστές που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο UAV Engines, δήλωσε: «Η βρετανική κυβέρνηση είναι συννένοχη στον αποικισμό της Παλαιστίνης για πάνω από 100 χρόνια. Τώρα συνεχίζουν να διατηρούν, να διευκολύνουν και να έχουν κέρδη από το καθεστώς του Ισραηλινού απαρτχάιντ.

«Όσον η κυβέρνησή μας συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στην Elbit Systems που συνεχίζει να οπλίζει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, τόσο κι εμείς θα συνεχίσουμε επίσης να αναστατώνουμε και να αναλαμβάνουμε άμεση δράση για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ορίτ Φαρκάς-Χακοέν, διαμαρτυρήθηκε για διαμαρτυρίες εναντίον της Elbit Systems, η οποία έχει 10 γραφεία και εργοστάσια στη Βρετανία, σε μια συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ραμπ.

«Τα γραφεία μιας ισραηλινής εταιρείας ασφαλείας βανδαλίστηκαν για τέταρτη φορά τον περασμένο μήνα. Θέλουμε οι ισραηλινές εταιρείες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο. Είναι καλό και για τις δύο χώρες », δήλωσε ο υπουργός στον Ραμπ στη συνάντηση.