ΑΘΗΝΑ
17:39
|
22.04.2024

Αποστάσεις παίρνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από τη μονομερή προσπάθεια της Ουάσινγκτον για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτάσσοντας την έλλειψη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποστάσεις παίρνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από τη μονομερή προσπάθεια της Ουάσινγκτον για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτάσσοντας την έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε επιστολή του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι “θα φαινόταν πως υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν και κατά πόσον ή όχι η διαδικασία (…) κινήθηκε πράγματι και συνεπακόλουθα εάν (η αναστολή) των κυρώσεων (…) συνεχίζεται ή όχι”. Στην επιστολή Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία περιήλθε σε γνώση των πρακτορείων ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) και Ασοσιέτεντ Πρες (Associated Press) επισημαίνεται επίσης: “ το ΣΑ δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία μετά την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ούτε τα μέλη του, ούτε ο πρόεδρός του”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διατείνεται πως πρακτικά “όλες” οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας επανήλθαν σε “ισχύ”, μετά την εξαιρετική αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον την 20ή Αυγούστου να ζητήσει να κινηθεί η σχετική διαδικασία. Κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτό συνεπάγεται επίσης ότι δεν θα εκπνεύσει η ισχύς του εμπάργκο στην πώληση συμβατικών όπλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που τυπικά θα αρθεί τη 18η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, τα 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιτείνουν πως η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι άκυρη και δεν επιφέρει κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς ο Πομπέο επικαλέστηκε μια ρήτρα της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθάρισε πως καθώς “εκκρεμεί να διασαφηνιστεί”  το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να χορηγηθεί τέτοια υποστήριξη.

Η Ουάσινγκτον διατείνεται πως ήταν σε θέση να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη ρήτρα snapback, την επαναφορά των κυρώσεων σε ισχύ, διότι η απόφαση του ΣΑ με την οποία υιοθετήθηκε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης αναφέρει πάντα πως οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία. Ο Πομπέο προχώρησε απειλώντας ότι αν οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΟΗΕ δεν εφαρμόσει τις κυρώσεις η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων σε βάρος του, θα φροντίσει να “λογοδοτήσει”.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας Ντμίτρι Πολιάνσκι αντέδρασε μέσω Twitter: “Είχαμε πει όλοι ξεκάθαρα τον Αύγουστο ότι η αμερικανική διεκδίκηση για την επανενεργοποίηση των κυρώσεων είναι παράνομη. Κουφή είναι η Ουάσινγκτον;”.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στα ΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί από την πλευρά του σημείωσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ότι “η παράνομη και ψευδής ‘προθεσμία’ των ΗΠΑ ήρθε κι έφυγε (…) Το να κολυμπούν ενάντια στα διεθνή ρεύματα το μόνο που θα τους φέρει είναι περισσότερη απομόνωση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα