ΑΘΗΝΑ
10:33
|
23.09.2023
Την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποδοκίμασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι Ελλάδας και Κύπρου σαν πυγμή που στρέφεται και κατά της ΕΕ αποδοκίμασε απόψε στη διάρκεια ομιλίας της κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε.

Χαρακτήρισε το κυπριακό «μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα» επισημαίνοντας πως μόνο ο ΟΗΕ είναι το κατάλληλο πεδίο διαπραγμάτευσης και επίλυσης για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ως βασικές προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έθεσε την σαφή αποκλιμάκωση της έντασης, την αποτροπή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας «και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Στις προϋποθέσεις συμπεριέλαβε επίσης την κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού.

«Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο» επισήμανε, ξεκαθαρίζοντας πως για Αθήνα και Λευκωσία είναι «αταλάντευτος, κοινός στόχος» ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη συνολικής, συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των δεσμευτικών για όλους σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τι απάντησε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης

Ως “επιβεβαίωση αφενός των άρρηκτων δεσμών που μας συνδέουν και αφετέρου του άριστου επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας” είδε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την επίσκεψη της Ελληνίδας ομολόγου του στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στην Αι. Σακελλαροπούλου διέκρινε “ιδιαίτερη σημειολογία” στο γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη της Προέδρου στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας:«Η επίσκεψή σας είναι ιδιαίτερης σημειολογίας, όσον αφορά στη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων αλλά και υποδηλοί τη σύμπνοια, την ομοψυχία και την αποφασιστικότητα που μας διακρίνει σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιων και καλώς νοούμενων συμφερόντων του Ελληνισμού και όχι μόνο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ξηλώθηκε» η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού που εξήγγειλε «κυνήγι προπαγανδιστών»

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος των ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας παύθηκε μία βδομάδα μετά την ανάρτηση του επίμαχου βίντεο. Της παύσης της προηγήθηκαν ερωτήσεις Αμερικανού Γερουσιαστή.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα