ΑΘΗΝΑ
16:18
|
26.06.2024

Το Λονδίνο παραμένει «ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» ισχυρίζεται ανακοίνωση του βρετανικού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Λονδίνο παραμένει «ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» ισχυρίζεται ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ως απάντηση σε επιστολή που απέστειλαν 25 Κύπριοι της παροικίας στη Βρετανία προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη μαύρη επέτειο του δεύτερου Αττίλα στην Κύπρο.

Απαντώντας στο θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως είναι «ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις» που θα μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και άλλες εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων.

Σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες, προκλητικές τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επαναλαμβάνει πως «παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία» υπενθυμίζοντας πως το Λονδίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του για τις τουρκικές γεωτρήσεις πέριξ της Κύπρου.

Ρίχνει ωστόσο τόπο στην οργή στο όνομα «αποκλιμάκωσης της έντασης» αναφέροντας: «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ της».

Χαρακτηρίζει επίσης «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος «διαφορές σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Καταλήγοντας αναφέρει πως θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, προτρέποντας «όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορούν να στηρίξουν την αναζήτηση μιας λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα