ΑΘΗΝΑ
19:55
|
14.11.2024

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη μοιράζονται την ίδια επιθυμία για τις βασικές προϋποθέσεις μίας καλής ζωής: υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης. Καθαρό νερό και πρόσβαση σε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη μοιράζονται την ίδια επιθυμία για τις βασικές προϋποθέσεις μίας καλής ζωής: υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης. Καθαρό νερό και πρόσβαση σε αποχετευτικά δίκτυα. Βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Έχουν επίσης κοινούς φόβους, όπως: την αύξηση της φτώχειας, τους πολέμους, τις ανισότητες, τις συστημικές ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις. Φοβούνται την ανεργία, την κυβερνητική διαφθορά, την έξαρση διαφόρων μορφών βίας.

Οι διαπιστώσεις καταγράφηκαν σε έρευνα του ΟΗΕ με θέμα: «Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε». Συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πάνω από 80 χώρες του πλανήτη, που κλήθηκαν να απαντήσουν γρήγορα,  μέσα σε περίπου ένα λεπτό, ποιοι είναι οι χειρότεροι φόβοι για το μέλλον και ποιες οι προσδοκίες που έχουν για τον ΟΗΕ, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια από τη σύστασή του.

Ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος σήμερα στα συμπεράσματα της έρευνας στη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, κατέληξε με την επισήμανση πως τελικά «η ευθύνη» είναι συλλογική υπόθεση. Κάλεσε έτσι τις κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες μέλη να προωθήσουν πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των λαών τους.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS παρουσιάζοντας ορισμένα από τα συμπεράσματα της έρευνας ξεχώρισε:

_Το 49% των ερωτηθέντων που θεωρεί πως το περιβάλλον του πλανήτη θα επιδεινωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

_Το 41% που ανησυχεί για την επιδείνωση της φτώχειας, της ανεργίας και της βίας μπροστά στο συνεχές άνοιγμα της «ψαλίδας» φτωχών και πλουσίων.

_Το 87% των ερωτηθέντων που συμφωνεί πως είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων.

Άρχισε η 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια αυτής της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι ηγέτες περίπου 180 χωρών αναμένεται να κάνουν τις παρεμβάσεις τους με βιντεοσκοπημένες ομιλίες που δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τα τρία λεπτά.

Μεταξύ αυτών, 132 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, όπως οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοινώθηκε αρχικά στο πρόγραμμα, εκπροσωπήθηκε τελικά από διπλωμάτη της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, που παρενέβη από το βήμα της μεγάλης αίθουσας της Γενικής Συνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την υιοθέτηση δήλωσης που εξαίρει τα πλεονεκτήματα της πολυμέρειας. Από αύριο, Τρίτη και για μια εβδομάδα, οι ίδιοι ηγέτες θα κάνουν και άλλες ομιλίες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται επίσης λόγω της πανδημίας της Covid-19 διαδικτυακά, με μαγνητοσκοπημένα βίντεο που το καθένα δεν θα υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Τα 193 μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να εκπροσωπηθούν στη μεγάλη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης στην έδρα του ΟΗΕ από έναν διπλωμάτη της αποστολής τους στη Νέα Υόρκη για τις επόμενες οκτώ ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα