ΑΘΗΝΑ
13:04
|
19.04.2024

Ο παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί εκτελέστηκε για φόνο και όχι για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, απορρίπτοντας τις σχετικές […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί εκτελέστηκε για φόνο και όχι για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, απορρίπτοντας τις σχετικές καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 27χρονος πρωταθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς σύμφωνα με ιρανικό δικαστήριο κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός φρουρού ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.  Ωστόσο, η οικογένειά του και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι ο νεαρός παλαιστής βασανίστηκε για να δώσει ψευδή ομολογία ενώ ο συνήγορός του υποστήριξε ότι δεν υπήρξε απόδειξη της ενοχής του.

“Έχουμε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων του δικαστικού σώματος… Αυτός ο κύριος… εκτελέστηκε όχι λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις αλλά λόγω ενός φόνου”, δήλωσε ο Ζαρίφ, μιλώντας μέσω βίντεο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις (στο Ιράν) και κανένας από αυτούς δεν εκτελέστηκε (για συμμετοχή σε αυτές)», συμπλήρωσε. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση για την εκτέλεση του Αφκαρί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε την εκτέλεση του Ιρανού πρωταθλητή με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να δηλώνει σοκαρισμένη.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την εκτέλεση σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για “μια εξωφρενική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και από τα πιο αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα