ΑΘΗΝΑ
13:34
|
28.09.2023
Περισσότερα από 2.500 έγγραφα εμπλέκουν τις Deutsche Bank, JP Morgan και HSBC σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια από τα διασημότερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, αποκαλύπτει η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή δίκτυα, σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες “αναφορές ύποπτης δραστηριότητας” (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, από τραπεζικούς κολοσσούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τις τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες”, αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Buzzfeed News που συμμετείχε στην διεθνή έρευνα.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα εμπλέκει και στιγματίζει τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon, οι οποίες κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ατόμων, ακόμη και μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους ή την καταδίκη τους για οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με το Buzzfeed News, “τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας”.

Σε ανακοίνωσή της η Deutsche Bank βεβαιώνει ότι οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες “πολύ γνωστές” στους ελεγκτές της και ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση αυτών των ελέγχων και ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την “αδυναμία” των αμερικανικών αρχών στο έλεγχο των βρώμικων συναλλαγών.

Σε ανακοίνωσή της, πριν από την δημοσίευση της έρευνας, η οικονομική αστυνομία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η δημοσίευση καταγγελιών ύποπτης δραστηριότητας συνιστά “έγκλημα” που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα