ΑΘΗΝΑ
16:23
|
20.05.2024

Οι κοινές περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας στον στρατηγικό δρόμο Μ4 της Συρίας έχουν ανασταλεί για λόγους ασφαλείας, αλλά θα ξεκινήσουν μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί, όπως διαβεβαίωσε ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κοινές περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας στον στρατηγικό δρόμο Μ4 της Συρίας έχουν ανασταλεί για λόγους ασφαλείας, αλλά θα ξεκινήσουν μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε σημερινές του δηλώσεις στο δίκτυο “Αλ Αραμπίγια”  (Al Arabiya).

Οι περιπολίες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 διασχίζουν την απόσταση μεταξύ της περιοχής του Τρουμπά και της περιοχής Αϊν-αλ-Χαβρ.

Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια συμφωνία εκεχειρίας και ανακωχής από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη. “Οι διαβουλεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες στην Άγκυρα μεταξύ Ρώσων και Τούρκων διπλωματών και εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας, αποσκοπούσαν στο να βοηθήσουν τις πλευρές να εδραιώσουν και να θεσπίσουν νομικά το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών, το οποίο είναι γεγονός ότι ισχύει τους τελευταίους δύο μήνες. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό” , σημείωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε το ΝΑΤΟ για την κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη , η οποία όπως είπε δεν ανησυχεί μόνο την Ρωσία και την Τουρκία, αλλά αποτελεί πονοκέφαλο για πολλούς διεθνείς παράγοντες.

Ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της περιοχής “να θέσουν τέλος στον πόλεμο και να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες τις οποίες προκάλεσαν οι επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2011”.

Στο μέτωπο του Ιράν μετά τις απειλές Πομπέο για επανέναρξη των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν “παράνομη”.

“Ελπίζω οι Αμερικανοί να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να σκέφτονται μόνο τις επικείμενες εκλογές τους, αλλά το μέλλον όλης της Μέσης Ανατολής, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα