ΑΘΗΝΑ
22:59
|
25.04.2024

Οι χρήστες του Twitter ανακάλυψαν ότι ο αλγόριθμος που περικόπτει τις εικόνες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ενίοτε δείχνει μια προτίμηση στα πρόσωπα των λευκών σε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χρήστες του Twitter ανακάλυψαν ότι ο αλγόριθμος που περικόπτει τις εικόνες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ενίοτε δείχνει μια προτίμηση στα πρόσωπα των λευκών σε βάρος των μαύρων. Το Twitter ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα διερευνάται.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC οι χρήστες παρατήρησαν ότι όταν σε μια φωτογραφία απεικονίζονται δύο πρόσωπα – ενός λευκού κι ενός μαύρου – το Twitter, τουλάχιστον στα κινητά, επιλέγει να εμφανίζει μόνο το πρόσωπο του λευκού.

Σύμφωνα με το Twitter ο αλγόριθμος έχει ελεγχθεί για προκαταλήψεις λόγω φύλου και φυλετικής καταγωγής κατά την ανάπτυξή του. “Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση από την πλευρά μας”, τόνισε ο επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Παράγκ Αγραουάλ και ευχαρίστησε τους χρήστες για τη συμβολή τους στη βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Ενδεικτικό είναι το πείραμα που διεξήγαγε ο μηχανικός κρυπτογραφίας Τόνι Αρσιέρι και το οποίο κατέδειξε ότι ο αλγόριθμος του Twitter εμφανίζει μια τάση μεροληψίας στην ιεράρχηση των φωτογραφιών.


Ο Αρσιέρι επισύναψε φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα και του γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ σε δύο διαφορετικά tweets σε διαφορετικές θέσεις κάθε φορά. Το Twitter επέλεγε πάντα να εμφανίζει μόνο το πρόσωπο του ΜακΚόνελ, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα βγήκε μπροστά μόνο όταν ο μηχανικός άλλαξε τα χρώματα στα πρόσωπα των φωτογραφιών.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα