ΑΘΗΝΑ
15:45
|
03.05.2024

Ελλάδα και Κύπρος «έχουν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό εθνικό συμφέρον και στηριζόμενες πάντοτε στο διεθνές δίκαιο» τόνισε η πρόεδρος της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελλάδα και Κύπρος «έχουν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό εθνικό συμφέρον και στηριζόμενες πάντοτε στο διεθνές δίκαιο» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντησή της σήμερα στη Λευκωσία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αι. Σακελλαροπούλου προειδοποίησε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τελείωσαν οι «δύσκολες στιγμές» για Αθήνα και Λευκωσία. Αναφερόμενη στην πρόσφατη «αποχώρηση» του τουρκικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την Α. Μεσόγειος η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε πως μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν ήταν κίνηση τακτικής με «βραχυπρόθεσμη στόχευση» ή επιλογή με «ορίζοντα και συνέχεια»…

Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης παρατήρησε πως η επίσκεψη της Αι. Σακελλαροπούλου «συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν δεν υπήρχε, από πλευράς Ελλάδος, «μια ψύχραιμη αντιμετώπιση», τότε ενδεχόμενα μία «σειρά πράξεων να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή». Υπενθύμισε επίσης πως τα προβλήματα Κύπρου και Ελλάδας είναι «προβλήματα και της Ευρώπης γιατί τα σύνορα των δύο χωρών είναι σύνορα και της Ευρώπης».

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, δήλωσε ότι η Εκκλησία παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών βρίσκεται «σε πολύ καλή θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση». Επισήμανε επιπλέον πως η Εκκλησία διατηρεί άριστη σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση, ειδικά ως προς τις προσπάθειες εξεύρεσης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Μετά τη συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Ελληνίδας Προέδρου, όπου παρέστησαν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύζυγό του, άλλοι επίσημοι αι φορείς της Εκκλησίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα