ΑΘΗΝΑ
17:23
|
23.09.2023

Σειρά τιμωρητικών μέτρων ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον εναντίον 27 προσώπων και οντοτήτων, που στοχεύουν κυρίως το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σειρά τιμωρητικών μέτρων ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον εναντίον 27 προσώπων και οντοτήτων, που στοχεύουν κυρίως το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με την αμερικανική διακυβέρνηση το Ιράν είναι αυτό που συνδράμει τη Βενεζουέλα για να διαχειριστεί την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που “παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα στις ΗΠΑ όσων βοηθούν τον εφοδιασμό, την πώληση ή τη μεταφορά συμβατικών όπλων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου. “Το ιρανικό καθεστώς ψεύδεται αδιαλείπτως” για τις πυρηνικές του προθέσεις “και απαγορεύει την πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος, αιτιολογώντας ακόμη μια φορά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015, με βάση την οποία η Τεχεράνη δεσμευόταν να μην αποκτήσει ατομικά όπλα.

Το νέο διάταγμα αυτό στοχεύει επίσης τον Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί ως παράνομο πρόεδρο. “Για σχεδόν δύο χρόνια, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη συνεργάζονται με το παράνομο καθεστώς στη Βενεζουέλα για να παρακάμψουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Παρομοίως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του υπουργείου Άμυνας του Ιράν και σε δύο από τους οργανισμούς του που είναι αρμόδιοι για τον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων και των στρατιωτικών βιομηχανιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, παρών στην ίδια συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε επίσης μέτρα εναντίον έξι προσώπων και τριών οντοτήτων που συνδέονται με τον Ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (OIEA). Και το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε πέντε άτομα που συνδέονται με τον OIEA στη μαύρη λίστα περιορισμών στις εξαγωγές όπλων.

Τα περισσότερα από τα πρόσωπα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα κυρώσεων της Ουάσινγκτον βρίσκονταν στην πραγματικότητα ήδη σε άλλες μαύρες λίστες των ΗΠΑ και, επομένως, οι ανακοινώσεις φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον συμβολικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε το Σάββατο ότι πρακτικά «όλες» οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας επανήλθαν σε «ισχύ», μετά την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον την 20ή Αυγούστου να ζητήσει να κινηθεί σχετική διαδικασία. Κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτό συνεπάγεται επίσης ότι δεν θα εκπνεύσει η ισχύς του εμπάργκο στην πώληση συμβατικών όπλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που τυπικά θα αρθεί την 18η Οκτωβρίου.

Αλλά τα 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιτείνουν πως η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι άκυρη και δεν επιφέρει κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς ο Πομπέο επικαλέστηκε μια ρήτρα της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια μετά τη ανακοίνωση των ΗΠΑ πως «επανήλθαν» σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, διότι “θα φαινόταν πως υπάρχει αβεβαιότητα” για το ζήτημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα