ΑΘΗΝΑ
01:02
|
09.05.2024
Η καναδικής υπηκοότητας γυναίκα συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στις ΗΠΑ από τον Καναδά.
TRUMP-RESCATE
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια γυναίκα συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, ως ύποπτη για την αποστολή του φακέλου με το θανατηφόρο δηλητήριο της ρικίνης στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στις ΗΠΑ από τον Καναδά.

“Επιβεβαιώνω ότι πραγματοποιήθηκε μια σύλληψη στην Πις Μπριτζ στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άαρον Μπάουκερ, στέλεχος της υπηρεσίας τελωνείων, σημειώνοντας ότι “η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Σύμφωνα με τους New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα, το άτομο που συνελήφθη είναι γυναίκα, η οποία έφερε πυροβόλο όπλο.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι η ύποπτη θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα Δευτέρα. Το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι ερευνούν τον ύποπτο φάκελο που εστάλη στον Τραμπ.

Πηγή, προσκείμενη στις αμερικανικές αρχές, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το πρόσωπο που συνελήφθη έχει καναδική υπηκοότητα.

Οι καναδικές αρχές σημείωσαν χθες ότι η επιστολή με το δηλητήριο εστάλη από τον Καναδά. Το NBC ανέφερε ότι παρεμποδίστηκαν και πολλά άλλα γράμματα που περιείχαν ρικίνη, όπως ένα σε φυλακή του Τέξας και ένα στο γραφείο ενός σερίφη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο ότι οι αρχές αναχαίτισαν φάκελο προοριζόμενο για τον Λευκό Οίκο που περιείχε ρικίνη, θανατηφόρο δηλητήριο, με παραλήπτη τον πρόεδρο Τραμπ.

 Ο φάκελος εντοπίστηκε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα και δεν έφθασε ποτέ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης, πως η επιστολή είχε ταχυδρομηθεί από τον Καναδά.

Ο Λευκός Οίκος και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει ακόμη, την υπόθεση.

Η ρικίνη είναι μια εξαιρετικά τοξικής φυσικώς απαντώμενη λεκτίνη που απαντάται στους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis). Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη ολίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να επιφέρει τον θάνατο από πολυοργανική ανεπάρκεια σε ενήλικα άνθρωπο μέσα σε 36 έως 72 ώρες. Δεν υπάρχει αντίδοτο.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σειρά περιστατικών αποστολής φακέλων με ρικίνη σε αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Το 2018, ο Ουίλιαμ Κλάιντ Άλεν ο τρίτος, από τη Γιούτα, καταδικάσθηκε διότι έστειλε απειλητικές επιστολές στον Τραμπ και άλλους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Όλες οι επιστολές του περιείχαν ρικίνη.

Δύο ακόμη άνθρωποι καταδικάστηκαν επειδή είχαν στείλει επιστολές με ρικίνη στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγές: RT, Reuters, NYT,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα