ΑΘΗΝΑ
05:18
|
20.04.2024
Είχε σφραγιστεί για έξι μήνες λόγω κορονοϊού, το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία του που παρέμεινε κλειστό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εμβληματικό Ταζ Μαχάλ άνοιξε τις πύλες του μετά από έξι μήνες – το μεγαλύτερο διάστημα στη μακραίωνη ιστορία του κατά το οποίο έχει παραμείνει σφραγισμένο – και υποδέχεται ξανά επισκέπτες.

Το μνημείο είχε σφραγιστεί τον Μάρτιο, όταν η Ινδία επέβαλε αυστηρό lockdown στις περισσότερες περιφέρειές της. Σήμερα, παρά τη νέα έξαρση των μολύνσεων στη χώρα, το Ταζ Μαχάλ ξαναγίνεται επισκέψιμο αλλά υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και με τις αρχές να επιτηρούν την κατά γράμμα τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το Ταζ Μαχάλ θα υποδέχεται μόλις 5.000 επισκέπτες ημερησίως, αντί των 70.000 που το επισκέπτονταν κάθε μέρα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. τ

Το μαυσωλείο που έχτισε τον 17ο αιώνα ο Μογγόλος αυτοκράτορας Τζαχάν για να τιμήσει τη μνήμη της συζύγου του, βασίλισσας Μαχάλ, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη. Στο παρελθόν είχε σφραγιστεί για λίγα 24ωρα το 1978, όταν η πόλη της Άγκρα είχε πλημμυρίσει και για λίγες ακόμα ημέρες το 1971 κατά τη διάρκεια σύρραξης της Ινδίας με το Πακιστάν.

Selfies ναι, ομαδικές φωτογραφίες όχι

Το μνημείο και οι περιβάλλοντες χώροι του απολυμάνθηκαν σχολαστικά και οι υπεύθυνοι που άνοιξαν τις πύλες του στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας (21/09) φορούσαν μάσκες και ασπίδες προσώπου.

Μάσκα θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά και οι επισκέπτες του Ταζ Μαχάλ. Η θερμομέτρηση είναι επίσης υποχρεωτική για όλους, ενώ οι αγορές εισιτηρίων και αναμνηστικών θα πραγματοποιείται με κάρτες και όχι με μετρητά.

Άπαντες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ απαγορεύονται οι ομαδικές φωτογραφίες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αυτοφωτογραφίζονται ή να ζητούν από κάποιον υπάλληλο να τους φωτογραφίζει, αλλά μόνοι τους, χωρίς συντρόφους ή παρέα.

Ο δημοσιογράφος Γιογκές Κουμάρ Σινγκ που βρέθηκε στο Ταζ Μαχάλ το πρωί έγραψε ότι οι πρώτοι επισκέπτες που μπήκαν στους χώρους του μνημείου για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ήταν επιφυλακτικοί και κάπως μουδιασμένοι. “Ποτέ δεν ήταν έτσι το Ταζ Μαχάλ” σχολίασε. “Ο κόσμος εδώ έρχεται για να χαλαρώσει, να εμπνευστεί και να ξεκουραστεί στους δροσερούς κήπους. Αυτό το μέρος δεν το επισκέπτεσαι βιαστικά και με φόβο”.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα