ΑΘΗΝΑ
19:44
|
27.06.2024
9.200 πρόσφυγες εντός του νέου ΚΥΤ. Παραμένουν εκτός εκατοντάδες, κυρίως άνδρες, που αρνούνται να μετακινηθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κανένας από τους 9.200 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στο νέο ΚΥΤ της Μυτιλήνης δεν πρόκειται να φύγει από το νησί χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον ΣΚΑΪ 100.3, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται με τη θέλησή τους μέσα στη νέα δομή.

Ο υπουργός φυσικά απέφυγε να σημειώσει, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είχαν καμία άλλη επιλογή και ότι υποχρεώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να μπουν μέσα στο νέο, “προσωρινό” κατά τον υπουργό, ΚΥΤ, καθώς τα μπλόκα των αστυνομικών τους απαγόρευαν να εισέλθουν στη Μυτιλήνη περιορίζοντάς τους στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στη νέα δομή βρίσκονται 350 αστυνομικοί και ότι θα προσληφθούν άλλοι τόσοι για την “ασφάλεια και την αστυνόμευση” που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τονίζοντας ότι θα αποκατασταθεί η κανονικότητα για τους κατοίκους του νησιού. 

Σημειώνεται, ότι στη νέα δομή, τη σίτιση των προσφύγων έχει αναλάβει ο ελληνικός στρατός, παρέχοντάς τους ένα γεύμα (!) την ημέρα, γεγονός που αναγκάζει εκατοντάδες πρόσφυγες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, να περιμένουν ώρες ατελείωτες στην ουρά έξω από το Lidl προκειμένου να προμηθευτούν επιπλέον τρόφιμα. Οι υπόλοιποι, μεταξύ τους και 4.500 παιδιά, αρκούνται θέλοντας και μη στην παροχή του ενός γεύματος.

Εκτός νέου ΚΥΤ παραμένουν ακόμη εκατοντάδες πρόσφυγες αρνούμενοι να μετακινηθούν στη δομή του πεδίου βολής στο Καρά Τεπέ ή Μαυροβούνι, την οποία ετοίμασε υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη βοήθεια του Στρατού. Πρόκειται κυρίως για άνδρες πρόσφυγες που πιστεύουν ότι θα εγκλωβιστούν στη δομή καθώς φοβούνται ότι οι διαδικασίες ασύλου θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς παρουσία δικηγόρου.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα μας είναι πλέον σφραγισμένα, ο υπουργός διεμήνυσε ότι δε θα επιτραπεί να παρατηρηθούν φαινόμενα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. “Στον Έβρο δεν περνά κουνούπι με τη βοήθεια και του φράχτη. Στην πρώτη γραμμή είναι η αστυνομία με προσωπικό κι έμπειρους ανθρώπους, ενώ στη θάλασσα το λιμενικό κάνει εξαιρετική δουλειά”, είπε.

Σημειώνεται, ότι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν καταγγείλει, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, σκληρά “πους μπακς” προσφύγων και μεταναστών από τις Λιμενικές αρχές στα ανοικτά της Λέσβου προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που ο υπουργός αναφέρει ως “εξαιρετική δουλειά”.

Ωστόσο, ο δήμαρχος, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, αναφερόμενος στη νέα δομή της Μυτιλήνης, έκανε λόγο για “εκτέλεση έτοιμου, από καιρό, σχεδίου” από την κυβέρνηση, η οποία “απαλλάχθηκε από το αίσχος της Μόριας και έφτιαξε κάτι που από καιρό σχεδίαζε”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, απευθυνόμενος στα κράτη της ΕΕ, δήλωσε στο kosmodromio ότι οι κάτοικοι της Λέσβου περιμένουν από τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν πρόσφυγες και όχι να αποστέλουν απλώς σκηνές ή ιατρικό προσωπικό. “Δεν έχουμε ανάγκη από σκηνές ή ιατρικό προσωπικό. Πάρτε πρόσφυγες” είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνει η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ στις 31 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται επίσης ότι με δήλωσή του στο stonisi.gr, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης ανήγγειλε το τέλος της δημοτικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

Ο κ. Μηταράκης θα ανακοινώσει το τέλος της δημοτικής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ με επιστολή του προς τον Δήμο Μυτιλήνης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δομή που λειτουργεί εδώ και πέντε περίπου χρόνια σε οικόπεδο όπου είχε δημιουργηθεί από το Δήμο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, φιλοξενεί σήμερα σε άριστες συνθήκες 970 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι οικογένειες και μέλη ευάλωτων κατηγοριών. “Η τελευταία μέρα της λειτουργίας του θα είναι η 31η Δεκεμβρίου και αυτό είναι ειλημμένη απόφαση” είπε ο κ. Μηταράκης.

Σάμος: Τρεις ελαφρά τραυματίες από τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής

Εν τω μεταξύ, τον τραυματισμό τριών ατόμων και την καταστροφή κοντέινερ, είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά που ξέσπασε στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Σάμο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρία κοντέινερ εντός της δομής όπου φιλοξενούνται ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών ατόμων. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ εξετάζεται και η εκδοχή του εμπρησμού.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 22 κρούσματα κορονοϊού στο νησί, εκ των οποίων τα 21 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί ένας 42χρονος Σύρος για το αδίκημα της διέγερσης στη διάπραξη εγκλημάτων, ενώ ταυτοποιήθηκε και ένας 20χρονος από την Γκάμπια, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα