ΑΘΗΝΑ
01:00
|
29.09.2024

Με τηλεδιασκέψεις, βιντεοσκοπημένες ομιλίες και τοποθετήσεις διά διπλωματικών αντιπροσώπων ξεκίνησαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της 75ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τηλεδιασκέψεις, βιντεοσκοπημένες ομιλίες και τοποθετήσεις διά διπλωματικών αντιπροσώπων ξεκίνησαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της 75ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Οι περισσότερες τοποθετήσεις ξένων ηγετών είχαν αναφορές σε διεθνείς αντιπαραθέσεις αλλά και στις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας Covid-19 για τις δοκιμαζόμενες οικονομίες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων πλευρών.

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να επικεντρώσει στην κλιμακούμενη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας σε πεδία συγκρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων με διεθνείς επιπτώσεις. Όπως παρατήρησε ο κόσμος μας «δεν θα αντέξει ένα μέλλον» στο οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα χωρίσουν τον πλανήτη στις δύο πλευρές ενός μεγάλου χάσματος, όπου η καθεμιά θα διέπεται από τους δικούς της εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες,  το δικό της Διαδίκτυο και τις δικές του δυνατότητες στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Γκουτέρες δεν είδε μόνον ανησυχητικές διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Διέκρινε και ορισμένες θετικές αλλαγές όπως η νέα ιστορική συμφωνία ειρήνης της μεταβατικής κυβέρνησης στο Σουδάν με πέντε ένοπλες οργανώσεις, η έναρξη ενδο-αφγανικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η διατήρηση της εκεχειρίας στη Συρία και στην επαρχία Ιντλίμπ, που παραμένει ουσιαστικά το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών στη χώρα.

Τραμπ ο … ειρηνοποιός!

Στη βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδειξε να απευθύνεται λιγότερο στις δεκάδες χώρες μέλη του ΟΗΕ και περισσότερο στους εκατομμύρια Αμερικανούς ψηφοφόρους που θα κληθούν στις κάλπες της 3ης Νοέμβρη για τις προεδρικές και ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές. Επιχείρησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως «ηγέτη ειρήνης».

Ισχυρίστηκε πως χάρη στην κυβέρνησή του υπογράφηκε η πρώτη, μετά από 25 χρόνια, συμφωνία «ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος προφανώς στις συμφωνίες που υπέγραψαν στις 15 Σεπτέμβρη στο Λευκό Οίκο οι αξιωματούχοι Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ. Παρουσίασε τον εαυτό του ως ειρηνοποιό και για τις περιπτώσεις Αφγανιστάν και Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ακόμη, με μία μεγάλη δόση ανακρίβειας, πως χάρη στην κυβέρνησή του υπογράφηκε «συμφωνία ειρήνης» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο (αντί των ξεχωριστών συμφωνιών «οικονομικής συνεργασίας» Βελιγραδίου και Πρίστινας με τις ΗΠΑ).

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν έναντι της Κίνας κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για την πρόκληση της πανδημίας και για αποσιώπηση της επικινδυνότητας των νέων κορονοϊών σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κατήγγειλε επίσης την Κίνα σαν υπεύθυνη για τη βαριά ρύπανση του πλανήτη, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Πρόεδρος Σι: Δεν θέλουμε ούτε ψυχρό, ούτε θερμό πόλεμο

Στον αντίποδα της ομιλίας Τραμπ στάθηκε εκείνη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Τόνισε πως το Πεκίνο «δεν έχει καμία πρόθεση να διεξάγει ούτε Ψυχρό ούτε Θερμό πόλεμο με οποιοδήποτε κράτος». «Θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε και να επιλύσουμε τις διαφορές με τους άλλους μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» διαβεβαίωσε.

 Αναφερόμενος στην πανδημία, ζήτησε να δοθεί «παγκόσμια απάντηση» και να αναγνωριστεί ο ηγετικός ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 Σε μία έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ πρότεινε να απορριφθεί «οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος ή στιγματισμού».

Πούτιν: Έτοιμη για βοήθεια στην πανδημία η Ρωσία

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να προμηθεύσει τα άλλα μέλη του ΟΗΕ με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, τονίζοντας πως είναι «αξιόπιστο, ασφαλές και αποτελεσματικό».

 Προσφέρθηκε μάλιστα να διαθέσει δωρεάν το ρωσικό εμβόλιο στους υπαλλήλους του ΟΗΕ και όσων τμημάτων του οργανισμού το επιθυμούν, επειδή, όπως ανέφερε, ο «κορονοϊός δεν αγνόησε το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, τα επιτελεία του και τις περιφερειακές του δομές».

Επιβεβαίωσε πως υπήρξαν αιτήματα από συναδέλφους του ΟΗΕ προς την ρωσική πλευρά να τους σταλεί το ρωσικό εμβόλιο. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι» διαβεβαίωσε, μην παραλείποντας να υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πρότεινε τέλος την διοργάνωση διεθνούς τηλε-διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών όλων των χωρών στον εμβολιασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα