ΑΘΗΝΑ
15:07
|
18.04.2024
Στον 'Χάρτη' που ακυρώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, υποστηρίζει σε δήλωσή της ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης, όπου καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, δεν έχει νομική ισχύ.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα τονίζει ότι “οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία”.

Στην ανακοίνωση δηλώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα διαφορών θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, ενώ αναφέρεται πως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Επιπλέον, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη δήλωση αναδημοσιεύθηκε από πολλά τουρκικά ΜΜΕ (Hurriyet, Yeni Safak κ.α.) και πανηγυρίστηκε ως νίκη της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και ‘Χάρτης της ΕΕ’.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και -ανάμεσα σε άλλα- εκεί καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού, ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα