ΑΘΗΝΑ
13:34
|
26.04.2024
"Είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε για μας" κάνει έκκληση η έγκυος Ελένη Τόλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων στην Οξυά, Καρδίτσας που αποκλείστηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ιανός”, καθώς τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να προσγειωθούν το πρωί της Τρίτης (22/9) στη δύσβατη περιοχή και να απεγκλωβίσουν τους πρώτους κατοίκους.

Η πρώτη πτήση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί με το μικρότερο από τα δύο ελικόπτερα που επιστρατεύτηκε να προσγειώνεται σε ένα ξέφωτο μεταφέροντας στο γήπεδο του Μουζακίου μια ηλικιωμένη καρκινοπαθή, μια έγκυο μητέρα με το 1,5 έτους παιδί της, τον ιερέα πατέρας της και τη μητέρα της.

“Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν περιμέναμε τον ‘Ιανό’, τόνισε η έγκυος Ελένη Τόλια λίγο μετά τη διάσωσή της. “Είμαι έγκυος, μακάρι να μπορούσα να μείνω μαζί με τους συγχωριανούς μου και να συνεχίσω να παλεύω..” είπε η κ. Τόλια.

Η κ. Τόλια σημείωσε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην περιοχή, διαμηνύοντας ότι αίτημα των ανθρώπων που παραμένουν εκεί είναι η άμεση αποκατάσταση των δικτύων. “Το μόνο που ζητάμε, μιλάω εκ μέρους όλων, είναι η άμεση αποκατάσταση του δρόμου, να έχουμε πρόσβαση μέχρι το Μουζάκι, θέλουμε νέα μελέτη, νέο οδικό δίκτυο”, είπε, σημειώνοντας πως κανένας κάτοικος δεν θέλει να φύγει από τον οικισμό. “Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε ζωντανοί”, είπε χαρακτηριστικά.

“Να ανησυχείτε για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος, είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε για μας” κατέληξε, η έγκυος γυναίκα.

Σημειώνεται ότι έξι επιπλέον άτομα πρόκειται να μεταφερθούν από τους διασώστες σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι θα παραμείνουν στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, όπου έχουν συγκεντρωθεί.

Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως επιβεβαίωσαν οι πρώτοι απεγκλωβισθέντες. Επιπλέον, περίπου έξι άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από την Οξυά.

Σε όσους κατοίκους δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους θα δοθούν τρόφιμα και νερό.

Ωστόσο, στις ανυπολόγιστες ζημιές που καταγράφονται στην πόλη της Καρδίτσας από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα και στην αγωνία των κατοίκων προστέθηκε και το μακάβριο θέαμα των σορών τεσσάρων γυναικών που βγήκαν στους δρόμους του χωριού Φυλακτή.

Η μανία του “Ιανού” κατέστρεψε τους τάφους του κοιμητηρίου του χωριού με αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια φέρετρα αλλά και σοροί νεκρών.

“Το νεκροταφείο έχει ‘φύγει’, και οστά και σοροί, έχουν βγει στους δρόμους. Τρόμαξαν οι άνθρωποι με όσα είδαν. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Δεν έχει έρθει κανείς στο κέντρο της πόλης να δει τι έχει γίνει” ανέφερε στο Mega η κ. Βάσω, κάτοικος του χωριού.





Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα