ΑΘΗΝΑ
08:34
|
24.04.2024

Τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο στρατός της Κολομβίας συνεχίζει να παρακολουθεί, να συγκεντρώνει πληροφορίες και να κατασκοπεύει εκατοντάδες δημοσιογράφους στη χώρα. Το δημοσίευμα στην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο στρατός της Κολομβίας συνεχίζει να παρακολουθεί, να συγκεντρώνει πληροφορίες και να κατασκοπεύει εκατοντάδες δημοσιογράφους στη χώρα. Το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Σεμάνα” (Semana) ανακάλυψε ότι ο κολομβιανός στρατός έχει συλλέξει πληροφορίες για 130 δημοσιογράφους, ανάμεσά τους τρεις Αμερικανοί. Η δημοσιογράφος Μαρία Αλεχάνδρα Βιγιαμισάρ, με μια καριέρα 25 ετών, ήταν στην πρώτη γραμμή της κάλυψης των γεγονότων στον 50ετή εμφύλιο της Κολομβίας. Είναι μία από τις 130 που κατασκοπεύει ο στρατός και μίλησε για το νέο σκάνδαλο στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian).  

Ο στρατός φέρεται να “ψαρεύει” πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δημοσιογράφων και επιδιώκει να σκιαγραφήσει το “προφίλ” τους ελέγχοντας τις επαφές τους είτε με συγγενικά είτε με φιλικά πρόσωπα.  

Σύμφωνα με τη Semana οι πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε υπό εξέταση δημοσιογράφου διαμορφώνονται από τις αναρτήσεις του στα social media, από τις συνδέσεις τους και όλα περνούν σε μια βάση δεδομένων.

Το σκάνδαλο αποκαλύπτει ότι η ειρηνευτική συμφωνία που οδήγησε στον αφοπλισμό της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών, δεν έχει αλλάξει τις συνήθειες του στρατού. “Είναι φανερό ότι ο στρατός στη χώρα μου γνωρίζει μόνο από βρόμικο πόλεμο”, λέει η δημοσιογράφος Βιγιαμισάρ και προσθέτει, “δεν έχουν ιδέα πώς να σταθούν στο πλευρό των πολιτών ή ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος τους στη σημερινή Κολομβία”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Κολομβιανοί διαδηλώνουν καθημερινά κατά της αστυνομικής βίας και της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή τον βίαιο θάνατο ενός άνδρα στα χέρια αστυνομικών. Συνδικαλιστές και φοιτητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και των πορειών, οι οποίες καταλήγουν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης στο κέντρο της Μπογκοτά.

Οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν εδώ και χρόνια στόχο στην Κολομβία με τους περισσότερους να έχουν κατηγορηθεί για διασυνδέσεις και συνέργεια με τους μαρξιστές αντάρτες των “Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας” (FARC). Η οργάνωση το 2016 υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία, δίνοντας επισήμως τέλος σε μια ένοπλη διαμάχη πέντε δεκαετιών που στοίχισε τη ζωή 260.000 ανθρώπων και ανάγκασε επτά εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η βία συνεχίζεται καθώς φράξιες των ανταρτών και των δεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων μάχονται για τη γη που κάποτε κατείχε η FARC. “Ως δημοσιογράφος και ως πολίτης της Κολομβίας με λύπη οφείλω να πω ότι απέχουμε πολύ ακόμα από τη μετεμφυλιακή κατάσταση”, λέει η Βιγιαμισάρ.

Οι τρεις Αμερικανοί δημοσιογράφοι που εμπλέκονται στο σκάνδαλο κατασκοπείας από την ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας είναι οι Νίκολας Κέισι από τους Νιου Γιορκ Τάιμς, Χουάν Φερέρο της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και Τζον Ότις του NPR.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα