Στο BBC αν είσαι άνδρας γερνάς με αξιοπρέπεια και ωριμάζεις, αν είσαι γυναίκα υφίστασαι διακρίσεις με βάση την εμφάνιση και την ηλικία, ακόμα κι αν τυγχάνει να είσαι παραγωγός στο ραδιόφωνο.
Η Βρετανή Λίμπι Περβς ήταν η παρουσιάστρια της εκπομπής Midweek (σ.σ. Μεσοβδόμαδα) στο Radio 4 του BBC από το 1983 μέχρι το 2017. Η ίδια καταγγέλλει ότι εγκατέλειψε τη θέση της μπροστά από το μικρόφωνο γιατί ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εμμονή με τις μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενες, στις οποίες ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου να διατηρούνται νέες, ευπαρουσίαστες και ελκυστικές.
Όπως σημειώνει δημοσίευμα στον βρετανικό Γκάρντιαν (Guardian) ο αριθμός των ανδρών παρουσιαστών που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους και διατηρούν ακόμα υψηλόβαθμες θέσεις εντός του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Εν αντιθέσει, η Λίμπι Περβς υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης της στο περιοδικό Ρέντιο Τάιμς (Radio Times) οι γυναίκες παρουσιάστριες δίνουν μάχη για να κατακτήσουν μια ουσιαστική και μακρόχρονη καριέρα μέσα στο BBC.
“Η Σου Μπάρκερ πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων μετά από 23 χρόνια στην αθλητική εκπομπή ‘A Question of Sport’. Η Τζένι Μάρεϊ και η Τζέιν Γκάρβεϊ έφυγαν πιο πρόθυμα από την ‘Ώρα της Γυναίκας’ όταν η πρώτη έγινε 70 ετών και η δεύτερη 56. Αντικαταστάθηκαν από την Έμμα Μπάρνετ, μια γυναίκα μόλις 35 ετών. Τι δείχνει αυτό; Έχει πραγματικά το BBC πρόβλημα με τις ηλικιωμένες γυναίκες; Μας ξεγράφουν μόλις γεράσαμε ενώ οι άνδρες κάποιας ηλικίας λατρεύονται σαν σεβάσμιοι γέροντες και ιερά τέρατα;”, αναρωτιέται η Βρετανή πρώην ραδιοφωνική παραγωγός.
Η Περβς, σήμερα 70 ετών, σημειώνει ότι η διακριτική μεταχείριση με βάση την εμφάνιση είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει στην τηλεόραση. Ακόμα και το τηλεοπτικό κοινό έχει την τάση να είναι πιο ανεκτικό απέναντι σε μια νέα και ελκυστική παρουσιάστρια.
Η Βρετανή επισημαίνει ότι όλες οι παρουσιάστριες – ραδιοφώνου και τηλεόρασης – άνω των 50 ετών πρέπει πάντα να δείχνουν νέες αλλά και να εργάζονται το ίδιο σκληρά με τους άνδρες συνάδελφους που δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την εξωτερική τους εμφάνιση. Στο ραδιόφωνο, σύμφωνα πάντα με την Περβς, το θέμα της ηλικίας και της εμφάνισης δεν έπαιζε παλιά σημαντικό ρόλο. Με την είσοδο, όμως, των social media, των φωτογραφιών και των βιντεοκλίπ και της εικονοποίησης του ραδιοφώνου, όλα άλλαξαν. Στο επικριτικό άρθρο της Λίμπι Περβς απέναντι στο BBC, εκπρόσωπος του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού απάντησε: “Επιλέγουμε τους παρουσιάσεις με βάση τις προτιμήσεις του κοινού. Νιώθουμε περήφανοι που έχουμε καταφέρει να έχουμε στο δυναμικό μας μια ευρεία γκάμα γυναικών παρουσιαστριών τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση”.
Το μποϋκοτάζ των Ιορδανών κατά της πολυεθνικής ισραηλινών συμφερόντων Carrefour πέτυχε.
04.
11.
24