ΑΘΗΝΑ
02:52
|
06.07.2022
Επιβάλλονται κυρώσεις στις Avrasya Shipping (Τουρκία), Med Wave Shipping (Ιορδανία) και Sigma Airlines (Καζακστάν).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία χαρακτήρισε “εξαιρετικά λυπηρή” την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος τουρκικής ναυτιλιακής εεταιρείας για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

“Σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό”, έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή δεν έχει “καμία αξία” για την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε χθες Δευτέρα (22/9) κυρώσεις σε τρεις εταιρείες που εδρεύουν αντίστοιχα στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν γιατί ενέχονται σε παραβιάσεις του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που είχαν κηρύξει σε βάρος της Λιβύης τα Ηνωμένα Έθνη.

Πέραν της τουρκικής εταιρείας, Avrasya Shipping, επιβάλλονται κυρώσεις στις Med Wave Shipping (Ιορδανία) και Sigma Airlines (Καζακστάν), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΕ, στην οποία τονίζεται επίσης πως επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δύο Λίβυους, που φέρονται να ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η απόφαση υιοθετήθηκε την Παρασκευή, σε επίπεδο πρεσβευτών, και οριστικοποιήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του συμβουλίου τους χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ενέχονται σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και ότι τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία εντός δικαιοδοσίας ΕΕ θα παγώσουν και δεν θα μπορούν πλέον να έχουν σχέσεις με εταιρείες χωρών-μελών της ΕΕ, ούτε πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Η απόφαση αυτή αντανακλά “η στρατηγική αξιοποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος των κυρώσεών της και τη δυνατότητά της να αντιδρά στις εξελίξεις επί του πεδίου για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία και να αποτρέψει όσους διέπραξαν ή διαπράττουν παραβιάσεις από το να διαπράξουν νέες”, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει τη ναυτική αποστολή Ειρήνη στην περιοχή, για να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, μέσω της οποίας τεκμηριώθηκαν πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο που διαπράττονται από την Τουρκία, σύμφωνα με διπλωμάτες. Τα μέσα της αποστολής αναμένεται να ενισχυθούν, σημείωναν χθες.

Οι παραβιάσεις “υπονομεύουν την πολιτική διαδικασία” που στοχεύει στο τέλος της λιβυκής σύρραξης, εξηγούν στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες.

Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις θα παραδοθούν στον ΟΗΕ, ο οποίος ενδέχεται να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων.

Η ΕΕ διευκρινίζει πως η Avrasya Shipping εκμεταλλεύεται το πλοίο Cirkin, το οποίο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, παραβίασε το εμπάργκο όπλων, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.

Η Άγκυρα εναντιώνεται στη ναυτική αποστολή “Ειρήνη”, αντιτείνοντας ότι επιλέγει να “αγνοεί” τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, “ιδίως από πλευράς των ΗΑΕ”.

“Η (ναυτική) αποστολή ‘Ειρήνη’ της ΕΕ ανταμείβει τον Χάφταρ και τιμωρεί τη λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη” διατείνεται η τουρκική διπλωματία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα