ΑΘΗΝΑ
20:43
|
05.07.2024

Όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν τις ψήφους που απαιτούνται για να δώσουν στον Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να προχωρήσει με την αντικατάσταση της εκλιπούσης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν τις ψήφους που απαιτούνται για να δώσουν στον Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να προχωρήσει με την αντικατάσταση της εκλιπούσης Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος εκλέγεται στη Γιούτα, είναι αυτός που έδωσε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τις 51 ψήφους που χρειάζονται για να προχωρήσει η διαδικασία στη Γερουσία με την επικύρωση της υποψηφίου που θα προτείνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.  Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει στο Twitter: “Θα ανακοινώσω τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο το Σάββατο, στον Λευκό Οίκο. Η ακριβής ώρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί”.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η όλη η διαδικασία δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας διότι θεωρούν ότι αποτελεί εγγύηση για μια σκληρή πολιτική διαμάχη ενόψει της εκλογικής διαδικασίας του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί η διάδοχος της Γκίνσμπεργκ να είναι γυναίκα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι στη λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους είναι πέντε δικαστές. Μεταξύ των φαβορί είναι η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια καθολική 48 ετών, και η Μπάρμπαρα Λαγκόα, 52 ετών, κουβανικής καταγωγής, γεννημένη στη Φλόριντα. Η τελευταία «είναι εξαιρετική, είναι ισπανόφωνη, είναι μια καταπληκτική γυναίκα» είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προσθέτοντας: “Αγαπάμε τη Φλόριντα”.

Η Γερουσία επικυρώνει, με απλή πλειοψηφία, τον διορισμό των δικαστών που προτείνει ο πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε από την περασμένη Παρασκευή ότι σκοπεύει να οργανώσει μια ψηφοφορία για την κάλυψη της θέσης της Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Τη Δευτέρα επανέλαβε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει “φέτος”, χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς.  Σε περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο θα δώσει ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι από τους πιο συνεπείς επικριτές του Τραμπ, ενώ και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στις αρχές του μήνα αποκαλέσει τον Ρόμνεϊ ως τον “χειρότερό μας γερουσιαστή”. Στις αρχές του έτους ο γερουσιαστής της Γιούτα είχε ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα