ΑΘΗΝΑ
17:14
|
08.05.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πιέσει να διοριστεί η συντηρητική υποψήφια πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να ανακοινώσει την επιλογή του για την πλήρωση της θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο που άφησε πίσω της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, πιέζει τη Γερουσία να επικυρώσει την επιλογή του πριν από τις εθνικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Κρίνοντας από τις κινήσεις του, ο Τραμπ φαίνεται ότι έχει διασφαλίσει τις ψήφους των γερουσιαστών που χρειάζεται για να οριστεί η δική του υποψήφια. Εφόσον τα καταφέρει, η πλειοψηφία του εννιαμελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι πλέον συντηρητική και ίσως παραμείνει έτσι για δεκαετίες.

Χθες, Δευτέρα 21/09, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι “υποχρεωμένος από το Σύνταγμα” να κατονομάσει έναν υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο. “Εξετάζουμε πέντε εξαίρετες συνταγματολόγους, πέντε εξαιρετικές από κάθε άποψη γυναίκες. Ειλικρινά, κάθε μία απ’ αυτές θα αποτελούσε ιδανική επιλογή. Την Παρασκεύ ή το Σάββατο θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω αυτήν που θα επικρατήσει”, εξήγησε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Οχάιο.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με την Έιμι Κόνετ Μπάρετ, μία εκ των υποψηφίων, η οποία υποστηρίζεται από το συντηρητικό λόμπι που πολεμά τις αμβλώσεις.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώσει την επιλογή του, αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία και στη συνέχεια να τεθεί στην κρίση του Κογκρέσου. Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της συντηρητικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, δεσμεύτηκε να διενεργήσει την ψηφοφορία πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η θέση του ξεσήκωσε τους Δημοκρατικούς που τον κατηγορούν για υποκριτική στάση, αφού σε ανάλογη περίπτωση το 2016, μετά τον θάνατο του συντηρητικού διακαστή Άντονι Σκάλια, ο Μακόνελ είχε αρνηθεί να διενεργήσει ψηφοφορία για τον υποφήψιο που είχε επιλέξει τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με τη δικαιολογία ότι ήταν εκλογική χρονιά (όπως και η φετινή). Ο ίδιος άνθρωπος, ο Μιτς Μακόνελ, τροποποίησε τον κανονισμό της Γερουσίας ώστε πλέον να αρκεί η απλή πειοψηφία (51 ψήφοι) για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων.

Αυτήν τη στιγμή, οι ρεπουμπλικανοί υπερισχύουν 53-47 στη γερουσία, αλλά ίσως υπάρξουν και γερουσιαστές που δεν θα στηρίξουν την επιλογή Τραμπ. Εφόσον, πάντως, περάσει από τη γερουσία, η υποψήφια του Τραμπ μπορεί να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου ακόμα κι αν οι ρεπουμπλικανοί ηττηθούν στις εκλογές. Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στις 3 Ιανουαρίου και ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στις 20 του ίδιου μήνα.

Η ιδεολογική τοποθέτηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι καθοριστικής σημασίας για την κοινωνία των ΗΠΑ, αφού είναι το όργανο που έχει την τελευταία λέξη σε ζητήματα που αφορούν τροποποίηση του συντάγματος και αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, σε διενέξεις μεταξύ των πολιτειών και της ομόσπονδης κυβέρνησης, στις εκτελέσεις θανατικών ποινών κ.α. Προσφάτως, για παράδειγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο επέκτεινε τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και στις 50 πολιτείες.

Η Κλάρα Σέρπα, η εγγονή της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, αποκάλυψε ότι η τελευταία επιθυμία της θρυλικής δικαστίνας ήταν να μην πληρωθεί η θέση της πριν τις εκλογές: “Ανησυχούσε για τη χώρα της και για το δικαστήριο το οποίο υπηρέτησε περισσότερα από 72 χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά η κα Σπέρα.

Οι βασικές υποψήφιες του Τραμπ

  • Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ: Εδρεύει στο Σικάγο, είναι πολέμιος των αμβλώσεων και υποστηρίζεται από το θρησκευτικό συντηρητικό λόμπι.
  • Μπάρμπαρα Λαγκόα: Κουβανοαμερικανή με έδρα την Ατλάντα, η πρώτη λατίνα που εξελέγη στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Φλόριντα.
  • Κέιτ Κόμερφορντ Τοντ: Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, υποστηρίζετια από τον στενό κύκλο του προέδρου Τραμπ.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα