ΑΘΗΝΑ
06:06
|
25.04.2024
Οι ΗΠΑ είχαν σχέδιο να χρησιμοποιήσουν 80 πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πολέμου με την Βόρεια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Τα τρέχοντα πολεμικά πυρηνικά σχέδια συγκαταλέγονται στα πιο κρυφά μυστικά κάθε χώρας με πυρηνικές δυνατότητες. Λεπτομέρειες σχετικά με ένα τέτοιο σχέδιο επίθεσης έγιναν γνωστές πρόσφατα, ωστόσο, αποκαλύπτοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν σχέδιο να χρησιμοποιήσουν 80 πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πολέμου με την Βόρεια Κορέα. Το σχετικό απόσπασμα εμφανίστηκε στο βιβλίο του αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουαρντ “Οργή”, που αφορά την διακυβέρνηση Τραμπ, και εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γούντγουορντ είναι ένας από τους δύο θρυλικούς δημοσιογράφους που έφεραν στο φως το σκάνδαλο Γουώτεργκέητ.

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο απόσπασμα από το βιβλίο δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο:

“Η Στρατηγική Διοίκηση στην Ομάχα είχε εξετάσει προσεκτικά και μελετήσει το OPLAN 5027 για την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα – την απάντηση των ΗΠΑ σε μια επίθεση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση 80 πυρηνικών όπλων”.

Σε μια συνέντευξη με το NPR, ο Γούντγουαρντ ξεκαθάρισε την όποια σύγχιση, σημειώνοντας ότι τα 80 πυρηνικά όπλα ήταν μέρος ενός αμερικανικού σχεδίου επίθεσης – αυτό είναι το OPLAN 5027, που θα συμπεριλάμβανε τον “αποκεφαλισμό” του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, το τέλος του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Σύμφωνα με τον Γούντγουαρντ, ο Τραμπ ανησυχούσε ότι καταρρίπτοντας ένα βορειοκορεάτικο βαλλιστικό πύραυλο (πυρηνικό ή μη) σε τροχειά προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μιας πλήρους κλίμακας πυρηνική επίθεση από το “Ερημητικό Βασίλειο”. Ο Γουντγουαρντ αναφέρει πως ο Τραμπ είχε δώσει την εξουσία στο Τζιμ Μάτις να εκτοξεύσει έναν συμβατικά οπλισμένο αναχαιτιστικό πύραυλο για να καταρρίψει οποιοδήποτε βορειοκορεάτικο πύραυλο θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ.

Παρότι οι εντάσεις ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2017 το ζήτημα των πυρηνικών παραμένει άλυτο, με τις συνομιλίες να έχουν καθυστερήσει από την δεύτερη σύνοδο ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας στις αρχές του 2019 στο Βιετνάμ.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να βελτιώνει τα συστήματά παράδοσης πυρηνικών όπλων της, με ισχυρισμούς από αξιωματούχους της Νότιας Κορέας ότι ο Βορράς μπορεί να προετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα πλήρως λειτουργικό βαλλιστικό πύραυλο που να εκτοξεύεται από υποβρύχια σε περίπου ένα χρόνο.

Αυξάνοντας το μέρος του πυρηνικού της οπλισμού που μεταφέρεται σε υποβρύχια, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κάνει την ανίχνευση και την καταστροφή αυτών των όπλων δυσκολότερη. Η δυνατότητα τότε της Βόρειας Κορέας να εξαπολύσει μια δεύτερη επίθεση, ακόμα κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν ελάχιστες, θα απαιτούσε, με τη σειρά της, μια ακόμη ενημέρωση στα σχέδια πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ – και θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερα από τα 80 πυρηνικά όπλα για τα οποία έγραψε ο Γούντγουαρντ.

Πηγή: Τhedrive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα