ΑΘΗΝΑ
09:33
|
25.04.2024

Οι πρόσφατες συμφωνίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ και η άρνηση του Αραβικού Συνδέσμου να τις καταδικάσει προκαλούν οργή στην Παλαιστινιακή Αρχή. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρόσφατες συμφωνίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν με το Ισραήλ και η άρνηση του Αραβικού Συνδέσμου να τις καταδικάσει προκαλούν οργή στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι παρέδωσε την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου τονίζοντας ότι πλέον «δεν υπάρχει τιμή» στο να βλέπει κανείς αραβικές χώρες να σπεύδουν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, δίχως λύση του παλαιστινιακού.

Το Συμβούλιο Αράβων Πρεσβευτών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε αυτή την εξέλιξη. Είχε προγραμματίσει να συζητήσει την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων και των (υπό «προσωρινή» αναστολή) σχεδίων του Ισραήλ για μονομερή προσάρτηση του ενός τρίτου της Δυτικής Όχθης.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε νωρίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή από τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών και διαβεβαίωσε πως θα ασκήσει πιέσεις στον Γενικό Γραμματέα, τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να παρουσιαστούν οι αραβικές θέσεις για την «υποστήριξη της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού».

Επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002 που επιδιώκει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967 και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα