ΑΘΗΝΑ
23:46
|
19.04.2024

Πολιτική «βούληση» για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φέρεται πως εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη δίωρη τηλεδιάσκεψη που είχε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολιτική «βούληση» για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φέρεται πως εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη δίωρη τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα το απόγευμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως έγινε διεξοδική συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική ένταση αναφέρεται πως  «Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Στην ίδια ανακοίνωση, υποστηρίζεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε να γίνουν «αμοιβαία βήματα» προς την κατεύθυνση μείωση της έντασης ώστε να λειτουργήσουν οι δίαυλοι του διαλόγου. «Η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και παρά τις δεκάδες προκλήσεις, διατήρησε την κοινή λογική και την ψυχραιμία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που επικαλείται το κυπριακό δίκτυο Sigma.

Πληροφορίες του ίδιου δικτύου αναφέρον πως ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτές οι προσπάθειες «θα έχουν σημασία» ανάλογα με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επετεύχθη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των άλλων συνομιλιών. Πρότεινε τέλος μία ευρεία περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων. Εκτίμησε επίσης ότι μια υγιής συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία θα διασφαλίσει την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων.

Μετά τις 20.00 μμ ο Τούρκος πρόεδρος έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα