ΑΘΗΝΑ
21:23
|
24.09.2024
“Η Νότια Αφρική είναι παρούσα, για δεύτερη χρονιά, ως μη μόνιμο μέλος”, υπενθύμισε ο πρόεδρος Ραμαφόζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αφρική πρέπει να εκπροσωπείται καλύτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η “τρέχουσα σύνθεση δεν αντικατοπτρίζει τον κόσμο στον οποίο ζούμε”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα την Τρίτη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

“Η Νότια Αφρική είναι παρούσα, για δεύτερη χρονιά, ως μη μόνιμο μέλος”, υπενθύμισε ο Ραμαφόζα, ο οποίος επίσης κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), μέσω ενός οπτικοακουστικού μηνύματος που βιντεοσκοπήθηκε στην αφρικανική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πέντε μόνιμα μέλη, μια κληρονομιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Κίνα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) και δέκα άλλα εκ περιτροπής μέλη που εκλέγονται για διετή θητεία.

“Μόνο μέσω ενός αναμορφωμένου και χωρίς αποκλεισμούς Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούμε να επιλύσουμε συλλογικά μερικές από τις παλαιότερες συγκρούσεις”, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στις αφρικανικές οικονομίες, ζήτησε “την αναστολή των πληρωμών τόκων για δημόσιο και εξωτερικό χρέος της Αφρικής”.

Αναφερόμενος τέλος στον ρατσισμό και το κίνημα #Blacklivesmatter ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος δήλωσε “ότι γνωρίζει πολύ καλά το βάσανο του θεσμοθετημένου ρατσισμού” και ζήτησε ζήτησε “ταχεία δράση” κατά του ρατσισμού, “είτε διαπράττεται από άτομα, εταιρείες, αξιωματούχους ή κράτη”.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα