ΑΘΗΝΑ
08:18
|
26.04.2024
Ο ανώτερος δικαστής της Κένυας συμβούλεψε τη Δευτέρα τον Πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα να διαλύσει το ανδροκρατούμενο κοινοβούλιο της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ανώτερος δικαστής της Κένυας συμβούλεψε τη Δευτέρα τον Πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα να διαλύσει το ανδροκρατούμενο κοινοβούλιο της χώρας, λέγοντας ότι οι νομοθέτες απέτυχαν να εκπληρώσουν μια συνταγματική διάταξη που θα επέτρεπε το ένα τρίτο των εδρών να κατέχεται από γυναίκες.

Παρότι σύμφωνα με το σύνταγμα της Κένυας του 2010 απαγορεύεται τα δύο τρίτα οποιουδήποτε εκλεγμένου ή διορισμένου σώματος να αποτελείται από άτομα του ίδιου φύλου, οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 22% των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας και το 31% στην ανώτερη βουλή/γερουσία.

Σε γνωμοδότηση που έστελε στον Κενιάτα, ο αρχιδικαστής Ντέιβιντ Μαράγκα είπε ότι η αποτυχία θέσπισης της νομοθεσίας αποτελούσε σαφής μαρτυρία για την «αδιάφορη στάση και συμπεριφορά» των νομοθέτων σε σχέση με τον κανόνα των δύο τρίτων για τα φύλα.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα προκαλέσει ταλαιπωρία και ακόμη και οικονομικές δυσκολίες. Το γεγονός ότι η Κένυα βρίσκεται εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού απλά επιδεινώνει τον πιθανό αντίκτυπο της απόφασης”, έγραψε ο Μαράγκα.

“Το φανταστήκαμε, δουλέψαμε γι ‘αυτό, το κάναμε δυνατό”, έγραψε η Μέριλιν Καμάρου από το κίνημα # Weare52pc, μια ομάδα ακτιβιστών και γυναικείων ομάδων που πριν από τρία χρόνια είχαν υποβάλει αίτηση για διάλυση του κοινοβουλίου.

Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των 2,5 εκατομμυρίων ατόμων που απασχολούνται στον επίσημο τομέα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κένυας. Και ενώ οι γυναίκες παρέχουν το 80% της αγροτικής εργασίας της Κένυας, κατέχουν μόλις το 1% της γεωργικής γης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα