ΑΘΗΝΑ
18:08
|
26.04.2024

Τη σύλληψη του φερόμενου ως επικεφαλής της οργάνωσης ανταρτών «Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης» (ELN)  της Κολομβίας ζητά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. Ανακοίνωσε, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύλληψη του φερόμενου ως επικεφαλής της οργάνωσης ανταρτών «Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης» (ELN)  της Κολομβίας ζητά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να ανταμείψει με ποσό έως και πέντε εκατομμύρια δολάρια τις πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Ουίλβερ Βιγέχας Παλομίνο.

Για τον Μάικ Πομπέο ο 38χρονος Παλομίνο πρέπει να εκδοθεί από τις αρχές της Κολομβίας ως “ναρκοτρομοκράτης”. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον αρχηγό της μαρξιστικής οργάνωσης για εμπλοκή σε μια “συνωμοσία 20 ετών που αποσκοπεί στη διακίνηση κοκαΐνης από την Κολομβία στις Ηνωμένες Πολιτείες και που με τα έσοδά της χρηματοδοτούνται οι ένοπλες δράσεις της οργάνωσης ELN”.

Η ανάρτηση του Πομπέο στο Twitter με την αμοιβή για τον Παλομίνο έγινε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κολομβία. Ο Πομπέο επανέλαβε τη δέσμευση της αμερικανικής διακυβέρνησης να “βοηθήσει την κυβέρνηση της Κολομβίας στη διάλυση και εξόντωση όλων των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή”.



Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης είναι επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία. Πρόκειται για μια οργάνωση εμπνεόμενη από τις ιδέες του Τσε Γκεβάρα την οποία ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς το 1964. Πιστεύεται πως διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μαχητές. Έχει απορρίψει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 που οδήγησε στον αφοπλισμό των ανταρτών της FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας).

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ELN είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά στην ιστορία να κηρύξουν αμοιβαία κατάπαυση του πυρός από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο. Αλλά οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις αυτής της συμφωνίας.

Ο ELN κατηγορεί τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε πως έχει εγκαταλείψει “τις προσπάθειες για τον διάλογο και για την ειρήνη” αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση Ντούκε κατηγορεί τον ELN για τις πρόσφατες δολοφονίες στην επαρχία Ναρίνιο στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η οργάνωση αρνείται κάθε εμπλοκή της στις εν λόγω επιθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα