ΑΘΗΝΑ
12:17
|
20.04.2024

Διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης «κόκκινων»  τραπεζικών δανείων, ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν προβληματικά λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες χωρών της ευρω-ζώνης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης «κόκκινων»  τραπεζικών δανείων, ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν προβληματικά λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες χωρών της ευρω-ζώνης σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν πως η ιστοσελίδα θα θυμίζει εκείνη του διεθνούς Κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon ή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών eBay, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστούν κεφάλαια ενίσχυσης της οικονομίας των 19 χωρών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Επόμενος στόχος ενός τέτοιου σχεδίου είναι η αποτροπή εξαγοράς των προβληματικών δανείων από ανταγωνιστικά κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε εξευτελιστικές τιμές.

 Ο Έντουαρντ Ο’ Μπράιαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ που συμμετέχει στην κατάστρωση αυτού του σχεδίου, επισημαίνει, μιλώντας στο Ρόιτερς, πως μεγάλα funds που αγόρασαν δάνεια ύψους δισεκ. ευρώ μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, απέκτησαν σημαντικές περιουσίες με σημαντική αύξηση της αξίας τους.

Λίγα τα μεγάλα «κοράκια»

«Η αγορά κόκκινων δανείων κυριαρχείται από λίγους αλλά πολύ μεγάλους αγοραστές. Σε ένα τυπικό σενάριο, κάποια από τις εταιρείες αυτές μπορεί να αγοράσει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο με τεράστιες εκπτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το Ρόιτερς επισημαίνει πρόσφατη μελέτη της Deloitte που καταδεικνύει ότι από τα δάνεια, ύψους άνω των 450 δισεκ. ευρώ, που πουλήθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2019, σχεδόν τα μισά αγοράστηκαν από τη Cerberus, τη Blackstone, τη Lone Star και τη Goldman Sachs.

Οι τράπεζες πουλούν τα κόκκινα δάνειά τους, συνήθως σε ένα κλάσμα της ονομαστικής αξίας τους, για να απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους, ώστε να χορηγούν νέα δάνεια και να συνεχίζουν την πορεία τους τόσο οι ίδιες όσο και οι οικονομίες.

Το σχέδιο της ΕΚΤ, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί και θα συζητηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ την Παρασκευή, έχει ως πηγή έμπνευσης την ιταλική ιστοσελίδα BlinkS, η οποία φέρνει σε επαφή αγοραστές και πωλητές δανείων, καθώς και τις δημοπρασίες χρέους μίας ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Εφόσον συμφωνήσουν οι χώρες της ΕΕ, η νέα αγορά θα τεθεί υπό την εποπτεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB)της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα